Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Konzervativci s indickými kořeny se otevírá cesta do Downing Street č. 10

Konzervativci s indickými kořeny se otevírá cesta do Downing Street č. 10
Rishi Sunak, podle všeho příští britský premiér. | zdroj: Profimedia

Britský expremiér Boris Johnson v neděli oznámil, že nebude usilovat o návrat do čela konzervativců, a tedy do čela vlády. Cesta do premiérského úřadu v Downing Street č. 10 se tím otevřela bývalému ministru financí Rishimu Sunakovi.

Dvaačtyřicetiletý Sunak se tak patrně stane britským premiérem - prvním s indickými kořeny. Jeho otec se narodil v Keni a matka v Tanzanii, prarodiče pocházeli z Paňdžábu, historického území rozděleného mezi Indii a Pákistán.

Johnson v tiskovém prohlášení sdělil, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, sdělila stanice BBC. „Nemůžete vládnout efektivně, pokud nemáte jednotnou stranu v parlamentu,“ oznámil v prohlášení bývalý premiér.

Jediným uchazečem, který má potřebnou podporu alespoň 100 poslanců, je Sunak V neděli večer jich bylo 140. Rishi Sunak. Novým šéfem strany by se tak mohl stát už v pondělí.

„Spojené království je skvělá země, čelíme ale hluboké ekonomické krizi,“ uvedl v neděli Sunak, když oznamoval svou kandidaturu. „Proto kandiduji na post vůdce Konzervativní strany a vašeho příštího premiéra,“ dodal.

Svou kandidaturu jako první oznámila Penny Mordauntová, která má v současném kabinetu na starosti koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně. Jí ale veřejnou podporu vyjádřily jen dvě desítky poslanců. Čas na shromáždění 100 podpisů má do pondělí do 15:00 SELČ.

V Británii se rozhořel souboj o křeslo premiéra poté, co na post ministerské předsedkyně ve čtvrtek rezignovala Liz Trussová. Kandidáti musejí do pondělního odpoledne získat podpis nejméně stovky konzervativních poslanců, pokud chtějí postoupit.