Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Britové mají svého Obamu: Karel III. jmenoval premiérem Rishiho Sunaka

Aktualizováno: Britové mají svého Obamu: Karel III. jmenoval premiérem Rishiho Sunaka
Projev Rishiho Sunaka před premiérským sídlem v Downing Street | zdroj: Profimedia

Král Karel III. dnes jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka a pověřil ho sestavením kabinetu. Sunak zvítězil ve vnitrostranického klání o post nového lídra Konzervativní strany a jako šéf vlády nahradí Liz Trussovou, která dnes panovníkovi v Buckinghamském paláci předala svou rezignaci. 

Dvaačtyřicetiletý Sunak se stal v pořadí 57. premiérem Spojeného království a je nejmladším šéfem vlády za posledních 200 let. Je také prvním britským premiérem, který není běloch. Pro Karla III. bylo jmenování ministerského předsedy premiérou, Trussovou do funkce krátce před svou smrtí uvedla ještě královna Alžběta II.

Sunak je už třetím britským ministerským předsedou za poslední dva měsíce. Začátkem září premiérský úřad opustil Boris Johnson, jehož nahradila Trussová. Ta byla premiérkou nejkratší dobu v britské historii. Její rychlý konec v Downing Street způsobily kontroverzní vládní plány na řešení ekonomické krize, které vyvolaly paniku na trzích a pád libry.

profimedia-0733096456 Karel III. jmenoval premiérem Rishiho Sunaka | zdroj: Profimedia

Nový ministerský předseda prohlásil, že byl jmenován částečně proto, aby napravil chyby, kterých se dopustila jeho předchůdkyně Liz Trussová. Británii varoval, že zemi čekají obtížná rozhodnutí, aby překonala „hlubokou hospodářskou krizi“. Ve svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street slíbil, že v centru jeho pozornosti bude „ekonomická stabilita a důvěra“.

„Chci vzdát hold své předchůdkyni Liz Trussové. Nemýlila se, když chtěla zlepšit růst v této zemi. Je to ušlechtilý cíl,“ uvedl Sunak. „Udělala však některé chyby, které se nezrodily ze zlé vůle nebo špatných úmyslů. Právě naopak. Ale přesto to byly chyby. A já jsem byl zvolen vůdcem své strany a vaším premiérem částečně proto, abych je napravil,“ dodal.

Sunak uvedl, že jeho hlavní prioritou bude řešení ekonomické krize, kvůli níž mají miliony Britů problémy s placením účtů za potraviny a energie. „Naše země čelí hluboké hospodářské krizi. Důsledky covidu stále přetrvávají. Putinova válka na Ukrajině destabilizovala energetické trhy a dodavatelské řetězce po celém světě,“ řekl Sunak. „Hospodářská stabilita a důvěra jsou pro mě ústředním bodem programu této vlády. To bude znamenat, že přijdou těžká rozhodnutí,“ uvedl.

Mezi své priority Sunak zařadil také silnější zdravotnický systém, lepší školy, bezpečnější ulice, kontrolu hranic, ochranu životního prostředí, podporu ozbrojených sil či budování ekonomiky, která využije pobrexitové příležitosti.

Podle politické reportérky stanice Sky News Beth Rigbyové bylo na Sunakově projevu charakteristické zejména to, že vyslovil to, co předtím neřekla Trussová. Uznal, že předchozí kabinet udělal chyby a že před ním jako před novým premiérem stojí obtížný úkol znovu si získat důvěru občanů. „Tato vláda bude mít integritu, profesionalitu a odpovědnost na všech úrovních. Důvěra se získává a já si získám tu vaši,“ řekl Sunak v projevu.

Kromě stabilizace britské ekonomiky se Sunak musí pokusit sjednotit vládní stranu, která se kromě neshod potýká s rekordně nízkou podporou voličů v průzkumech veřejného mínění. Konzervativní zákonodárkyně Victoria Atkinsová prohlásila, že strana se pod Sunakovým vedením „uklidní“. „Všichni chápeme, že se nyní musíme skutečně postavit za Rishiho - a po pravdě řečeno, přesně to strana udělala,“ řekla rozhlasové stanici LBC.

Sunak udělá pro Británii maximum, myslí si jeho tchán a indický miliardář Múrti

Sunak udělá pro Spojené království maximum, prohlásil jeho tchán, indický miliardář Nárájan Múrti, který založil a téměř stoprocentně vlastní nadnárodní technologický gigant Infosys.

„Gratuluju Rishimu,“ uvedl v prohlášení Múrti, jehož jmění časopis Forbes oceňuje na 4,5 miliardy dolarů (116 miliard korun). „Jsme na něj hrdí a přejeme mu úspěch. Jsme přesvědčeni, že pro lid Spojeného království udělá maximum,“ dodal.

Indy potěšilo Sunakovo zvolení do čela konzervativců v den hinduistického Svátku světel díválí, který představuje vítězství světla nad tmou, dobra nad zlem a poznání nad nevědomostí. Indický premiér Naréndra Módí vyjádřil naději, že se vztahy obou zemí budou dále zlepšovat.

profimedia-0733091287 Poslední premiérský projev Liz Trussové | zdroj: Profimedia

Úspěch Sunaka, který je praktikujícím hinduistou, přivítalo podle Reuters jako „historický a pozoruhodný čin“ také mnoho dalších indických politiků. V Indii v pondělí pozdě večer bylo jeho jméno jednou z nejvíce vyhledávaných a zmiňovaných položek na twitteru.

Představitel chrámu, který Sunak navštěvuje v britském Southamptonu, dokonce uvedl, že Británie nyní zažívá svůj vlastní „okamžik Baracka Obamy“. Bývalý americký prezident byl však do Bílého domu zvolen, zatímco Sunak se stal lídrem konzervativců bez stranického hlasování a pouhé dva měsíce poté, co řadoví členové strany rozhodující o nástupci Borise Johnsona dali před Sunakem přednost nyní rezignující Liz Trussové.

Sunakova manželka Akshata Murthyová je indickou občankou, jejíž podíl ve společnosti Infosys činí 0,93 procenta v hodnotě přibližně 721 milionů dolarů (17,1 miliardy korun). Společné jmění páru, které se odhaduje až na 730 milionů liber, rozděluje britskou veřejnost. Sunakovi v létě během jeho prvního souboje o post konzervativního lídra uškodilo odhalení, že jeho žena neplatila v Británii daně ze svých zahraničních příjmů díky statusu, který mají k dispozici cizinci, kteří nepovažují Británii za svůj trvalý domov. Murthyová poté oznámila, že britské daně ze svých celosvětových příjmů začne platit.

Sunak přenechal vedení klíčových resortů v nové vládě stejným lidem

Sunak začal dnes sestavovat svůj nový kabinet. Svá místa z bývalé vlády si udrželi Jeremy Hunt v čele resortu financí, James Cleverly jako šéf diplomacie, Ben Wallace v čele obrany a Suella Bravermanová jako ministryně vnitra. Těmto konzervativcům se tak vyhnula tradiční obměna tváří při nástupu nového předsedy vlády.

„Je mi ctí sloužit naší zemi a Rishimu Sunakovi. Ochrana zranitelných lidí, pracovních míst, cen energií a hypoték bude naší prioritou. Budeme usilovat o stabilitu, sebejistotu a dlouhodobý růst,“ napsal na twitteru Hunt po svém uvedení do funkce.

O složení nového kabinetu průběžně informuje na twitteru kancelář britského premiéra, zatímco v čísle deset v Downing Street, sídle vlády, se střídají vysoce postavení členové Konzervativní strany a jednají s novým premiérem, patrně o svých rolích ve vládě.

Penny Mordauntovou Sunak znovu uvedl do funkce, v níž už od začátku září koordinovala vládní agendu v Dolní sněmovně. Mordauntová v pondělí odstoupila ze stranického klání o premiérský post a britská média spekulovala, že jí Sunak nabídne některý z důležitějších vládních postů.

Ministrem bez portfeje jmenoval nový premiér Nadhima Zahawiho, který zastával nižší vládní pozice v předchozí vládě Liz Trussové. Ministrem spravedlnosti a vicepremiérem se stal Dominic Raab.

Hlavním whipem byl jmenován Simon Hart. Whip je vybraným poslancem, který dohlíží na to, aby příslušníci jeho strany hlasovali podle stranických zájmů. Hlavní whip v britském parlamentu zaštiťuje celý systém dohlížení (whipování), je též členem vlády a mnohdy pravou rukou premiéra.

Důležitou roli bude zastávat exministr kultury ve vládě Borise Johnsona Oliver Dowden. Na starosti bude mít jako kancléř Lancasterského vévodství správu majetku britského monarchy, především se ale bude starat o každodenní chod britské vlády. Sunak jej bude moci použít i jako svého poradce či ministra bez portfeje.

Ministryní vnitra se opět stala Suella Bravermanová, bývalá generální prokurátorka, která na tutéž pozici rezignovala minulý týden ve vládě Trussové. Své odstoupení tehdy odůvodnila porušením pravidel zacházení s e-mailovou schránkou. Ve svém rezignačním dopise ale vládu Trussové kritizovala.

Ministrem pro průmysl, obchod a energie je Grant Shapps, exministr dopravy, který se dostal do středu mediální pozornosti letos v létě, když odmítal jednat se stávkujícími železničními odbory.

Gillian Keeganová se stala ministryní školství. Keeganová je bývalou náměstkyní ministerstva zahraničí pro Afriku a bývalou náměstkyní ministerstva zdravotnictví pro péči a duševní zdraví ve vládě Trussové.

Ministerstvo životního prostředí povede Thérèse Coffeyová, bývalá vicepremiérka ve vládě Trussové. 

Zdroje: