Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Katastrofální záplavy v Německu už zabily přes 140 lidí a číslo stále není konečné

Katastrofální záplavy v Německu už zabily přes 140 lidí a číslo stále není konečné
Následky katastrofálních záplav v Německu | zdroj: Profimedia

Záplavy si na západě Německa vyžádaly už 143 lidských životů. Bilance stoupla poté, co policie v Koblenci uvedla, že registruje nové oběti v okrese Ahrweiler, který patří k nejpostiženějším. Pravděpodobně není konečná. Ranění se počítají na stovky.

Obavy z růstu počtu obětí pramení z toho, že záchranáři stále neprohledali všechna místa a domy zasažené záplavovou vlnou. I po dvou dnech záchranných akcí se mnoho lidí pohřešuje. V některých oblastech navíc nefungují telefony. V údolí řeky Ahr, kde se nachází i zmíněný okres, je stále mnoho silnic nesjízdných.

V pátek spolková země Porýní-Falc, kde okres Ahrweiler leží, hlásila 63 obětí. K sobotnímu dopoledni tam má policie informace o 618 zraněných. Dalších 43 mrtvých registrovalo sousední Severní Porýní-Vestfálsko a dvě úmrtí ze středy hlásilo i Sársko. V postižených regionech nasadila německá armáda na 900 vojáků, regionální vlády i německá kancléřka Angela Merkelová slíbily postiženým oblastem rychlou pomoc s odstraňováním obrovských škod. Bez dodávek elektrického proudu je stále přes 100 tisíc lidí, narušena byla i infrastruktura.

Oblasti postižené přírodní katastrofou navštívil v sobotu německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ve zdevastovaném městě Erftstadt, kde došlo k masivnímu sesuvu půdy, poděkoval „jménem všech Němců“ těm, kdo se podílejí na záchranným pracích.

Záplavy zasáhly i Nizozemsko, kde musely úřady evakuovat stovky lidí. Bouřím a rozvodněným řekám čelilo taky Lucembursko nebo Švýcarsko. Belgie, kde voda zaplavila jihovýchod země, hlásí nejméně 27 obětí. Na mnoha místech je situace dál mimořádně kritická. Záchranářům se nepodařilo dostat do všech zasažených oblastí. Vláda tam kvůli katastrofě vyhlásila na úterý den smutku.

Povodním předcházely v částech západní Evropy rekordní srážky, které vedly k vylití řek z břehů. Ke vzniku záplav přispívá mnoho faktorů, nicméně oteplující se atmosféra v důsledku klimatických změn znamená, že extrémní srážky jsou pravděpodobnější. Hayley Fowlerová, která vyučuje dopady klimatických změn na Univerzitě v Newcastlu, vysvětluje, že globální oteplování vede ke zpomalení jet streamu, neboli tryskového proudění vzduchu ve vysoké atmosféře ve směru ze západu na východ. Následkem toho se bouřky posouvají pomaleji. V teplejší atmosféře se také udrží více vlhkosti.

Zdroje: