Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Noční zátah v pražských klubech se zaměřil na kontrolu proticovidových opatření

Noční zátah v pražských klubech se zaměřil na kontrolu proticovidových opatření
Policie v centru Prahy kontroluje dodržování hygienických opatření | zdroj: Vaclav Burian / CNC / Profimedia

Hygienici a policisté zkontrolovali v noci na dnešek dodržování protiepidemických opatření v desítce pražských barů a klubů. V několika z nich zjistili porušení pravidel provozovateli. Mezi návštěvníky bylo nejčastějším prohřeškem neprokázání negativity.

Jak informovala mluvčí pražské policie Eva Kropáčová, policisté se s pracovníky hygienické stanice zaměřili primárně na kontrolu nočních barů, hudebních a tanečních klubů v centru hlavního města. Dodržování opatření proti šíření onemocnění covid-19 prověřili přibližně v deseti provozovnách, včetně čtyř velkých.

V několika případech hygienici zjistili porušení protiepidemických opatření ze strany provozovatelů. V některých provozovnách byla překročena kapacita povoleného počtu hostů, část klubů nedodržela pravidla rozmístění stolů a hostů u nich. Hygienici dále zaznamenali porušení zákazu tance a shlukování. V jednom z kontrolovaných klubů odhalili nedostatek dezinfekčních prostředků a neuspokojivý způsob informování hostů o nutnosti dodržovat protiepidemická opatření.

Za celou noc zkontrolovali policisté a hygienici v klubech a barech bezmála 500 lidí. Zdaleka nejčastějším prohřeškem bylo neprokázání negativity při vstupu do provozovny.

„Případy více než 40 osob z důvodu přestupkového jednání policisté na místě vyřešili v příkazním řízení,“ uvedla Kropáčová. Celková částka uložená v příkazním řízení podle ní přesáhla 20 000 korun. Pět přestupků předali hygienici do správního řízení.

V klubech či diskotékách je už povolena hudební produkce, nadále je ale v těchto zařízeních zakázáno tančit. Tanec je totiž podle hygieniků typ fyzické aktivity, kde se při počtu relativně vysokého množství lidí na jednom místě koronavirus velmi snadno šíří.

Pro prokázání bezinfekčnosti je třeba platný negativní test na covid, doklad o očkování nebo prodělání nemoci v posledním půlroce. V Česku se nyní mohou nechat očkovat lidé od 12 let.

Odborníci už delší dobu poukazují na to, že nejvíc nakažených je v poslední době mezi lidmi mezi 16 a 29 lety, kteří jsou málo očkovaní a mají hodně sociálních kontaktů.

profimedia-0621960792 Policisté v centru Prahy kontrolovali dodržování hygienických opatření | zdroj: Vaclav Burian / CNC / Profimedia

V pátek bylo v Česku potvrzeno o pět desítek méně případů covidu než před týdnem

Za pátek přibylo v Česku 233 potvrzených případů onemocnění covid-19. Bylo to o 49 méně než ve stejný den předchozího týdne. V mezitýdenním srovnání klesají počty nových případů třetí den v řadě. V přepočtu na 100 000 obyvatel připadá v Česku necelých 15 nově nakažených za posledních sedm dní.

Nejhorší situace je už několik dní v Praze, kde za uplynulý týden připadá na 100 000 obyvatel 40 nakažených. Nejlepší situace je v Karlovarském kraji, kde je incidence 4,4. V nemocnicích bylo k pátku 30 lidí s covidem-19.

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 1 670 823 lidí. Vyléčilo se dosud 1 637 717 lidí. Zemřelo 30 336 nakažených. Za poslední týden ministerstvo eviduje jednu oběť.

Zdravotníci v pátek aplikovali přes 92 000 dávek vakcíny proti covidu, asi o 1400 méně než ve čtvrtek. Od začátku vakcinace podali více než 9,4 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má v zemi přes 4,1 milionu lidí.

profimedia-0621960756 Noční život v Praze přerušily policejní kontroly | zdroj: Vaclav Burian / CNC / Profimedia

Zdroje: