Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

O původu pandemie nemají jasno ani americké rozvědky

O původu pandemie nemají jasno ani americké rozvědky
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Americké rozvědky stále nemají jasno o původu pandemie covidu-19. Domněnku, že koronavirus unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu, považují za stejně pravděpodobnou jako hypotézu přenosu nákazy ze zvířete na člověka.

Většina vědců se domnívá, že koronavirus se vyvinul u netopýrů, ale způsob přenosu na člověka zatím není jasný. Americký prezident Joe Biden si vyžádal od rozvědek na konci května doplňující zprávu o začátku pandemie, kterou by měl dostat do 90 dnů.

Biden v pátek také ostře kritizoval provozovatele sociálních sítí za to, že nejsou schopni zabránit šíření falešných informací o nemoci covid-19. Podle něj sociální sítě touto svou neschopností „zabíjejí lidi“. Dodal, že „jediná pandemie, kterou máme, je mezi nenaočkovanými“.

Americká administrativa tlačí na Čínu, aby umožnila mezinárodní vyšetřovací komisi přístup ke všem údajům, jimiž disponuje. Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan uvedl, že Číně hrozí mezinárodní izolace, pokud nezbytné důkazy neposkytne. Čína ale odmítá, že by s mezinárodním společenstvím nespolupracovala. Poukazuje při tom na misi pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO), která zemi navštívila na začátku roku. Misi se však původ epidemie nepodařilo nalézt mimo jiné kvůli tomu, že neměla přístup ke všem potřebným údajům. Peking také tvrdí, že Washington se snaží otázku původu epidemie politizovat.

Zdroje: