Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Nepřiznání dotací firmám z Agrofertu bylo předčasné, konstatoval soud

Nepřiznání dotací firmám z Agrofertu bylo předčasné, konstatoval soud
Ilustrační snímek | zdroj: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) musí znovu rozhodnout o dotacích pro společnosti z holdingu Agrofert, který patří do svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO). Resort loni v říjnu odmítl dát dotace na projekty spolufinancované z evropských peněz. Poukazoval na riziko, že Evropská komise (EK) Česku vyplacené peníze kvůli Babišovu střetů zájmů neproplatí. Trojice firem ale napadla rozhodnutí u soudu, který jim vyhověl, uvedl dnes web Hospodářských novin (HN).

Podle soudu bylo rozhodnutí ministerstva předčasné, neexistuje podle něho totiž definitivní a právně závazný dokument o tom, že ke střetu zájmů došlo.

Městský soud v Praze minulý týden vyhověl pěti žalobám, které firmy z holdingu Agrofert na MPO podaly. Dvakrát uspěl zpracovatel plastů Fatra, dvakrát dřevařský výrobce Wotan Forest a jednou Kostelecké uzeniny. Celkem jde o dotace za 55 milionů korun, o které firmy požádaly v letech 2018 a 2020.

Společnosti žádaly peníze z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Ve všech případech výběrové komise konstatovaly, že firmy splnily podmínky pro přidělení dotace. Resort jim je ale odmítl dát kvůli obavě, že je Evropská unie Česku zpětně neproplatí. Ministerstvo tehdy vedené Karlem Havlíčkem (ANO) poukazovalo na výsledky auditu EK, z něhož vyplývalo že Babiš jako tehdejší premiér ovlivňoval dotační politiku a profitoval z ní.

Firmy u soudu argumentovaly tím, že splnily podmínky vypsané ministerstvem. Poukázaly také na to, že výstupy evropského auditu jsou nepoužitelné, protože auditoři podle nich překročili pravomoc. Stěžovaly si rovněž na to, že Agrofert nebyl účastníkem auditní procedury, a nemohl se tak k výsledkům vyjádřit.

Podle soudce Štěpána Výborného se ministerstvo dostatečně nevypořádalo s otázkou střetu zájmů a žádosti o dotace odmítlo předčasně. V době, kdy dotací zamítlo, podle soudu ještě nebyly známy definitivní výsledky auditu Evropské komise k Babišovu střetu zájmů. „Ani Tribunál Soudního dvora Evropské unie nepovažuje auditní výstupy za definitivní,“ uvedl soudce podle HN.

Výnos soudu neznamená, že Agrofert má na dotace nárok, musí ale střet zájmů posoudit znovu. „Musí posoudit přijatelnost těchto důkazů a jejich důkazní hodnotu, to znamená objasnit, proč jsou závěry auditorů nebo Evropské komise hodnověrné a proč je lze vztáhnout na žalobkyni,“ řekl HN soudce Výborný. Ministerstvo se navíc musí zabývat také souvislostmi celého případu, například i koncem Babiše ve vládě a tím, k jakému okamžiku se střet zájmů bude posuzovat – například zda k okamžiku podání žádosti o dotaci, či k okamžiku rozhodování o jejím udělení, resp. neudělení.

Podle Agrofertu soud potvrdil, že firma postupovala v souladu se zákonem a dotačními pravidly. „Jsme přesvědčeni, že na dotace máme nárok, nedokážeme však předjímat chování správního orgánu,“ řekl HN mluvčí koncernu Pavel Heřmanský.

Zdroje: