Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Aktualizováno: Vláda nezažaluje Evropskou komisi kvůli dotaci pro Fatru

Aktualizováno: Vláda nezažaluje Evropskou komisi kvůli dotaci pro Fatru
Podle Evropské komise Babiš dál ovládá Agrofert, ačkoli akcie svých firem vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Vláda dnes rozhodla, že nepodá žalobu na Evropskou komisi za neproplacení dotace pro firmu Fatra z holdingu Agrofert. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

(AKTUALIZOVÁNO, 16:05) Žalobu plánovala podat předchozí vláda pod vedením Andreje Babiše, který je podle státní Evidence skutečných majitelů reálným vlastníkem Agrofertu. Také podle auditu EK Babiš dál ovládá Agrofert, ačkoli akcie svých firem vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. EK kvůli tomu pozastavila proplácení dotací pro firmy z Agrofertu. Podle Síkely je třeba udělat řádnou právní analýzu střetu zájmů, kterou provede ministerstvo průmyslu (MPO).

„Dospěli jsme k závěru, že ČR pravděpodobně dostatečně nezná obsah statusu svěřenských fondů Andreje Babiše. Komise však tento obsah zná a my nemáme důvod o tom pochybovat. Náklady na vedení takového sporu, včetně reputačního rizika, by převážil efekt toho sporu,“ uvedl Síkela.

(10:40, původní zpráva) Vláda zřejmě nezažaluje Evropskou komisi (EK) za neproplacení dotace pro firmu Fatra z holdingu Agrofert. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz. O žalobě má vláda jednat dnes. Serverem oslovení ministři jsou proti podání žaloby a také v dokumentech na webu vlády je připraveno na dnešní jednání podle serveru pouze zamítavé stanovisko.

Žalobu plánovala podat předchozí vláda pod vedením Andreje Babiše, který je podle státní Evidence skutečných majitelů reálným vlastníkem Agrofertu. Také podle auditu EK Babiš dál ovládá Agrofert, ačkoli akcie svých firem vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. EK kvůli tomu pozastavila proplácení dotací pro firmy z Agrofertu.

Dotace pro Fatru

Stát loni ještě za Babišovy vlády proplatil plastikářské firmě Fatra dotaci 547 000 korun. Podle tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka si tak stát chtěl otestovat, zda Brusel peníze opravdu neproplatí, získat rozhodnutí o zamítnutí platby a následně zažalovat EK. Komise loni v létě žádost o proplacení dotace zamítla, ale také kvůli dotaci odmítla Česko sankcionovat.

K udělení pokuty Brusel vyzvalo Havlíčkovo ministerstvo, protože tak chtělo získat rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie. EK místo toho v případě Fatry pouze pozastavila průběžné platby, což snahu Babišovy vlády o soudní přezkum zkomplikovalo.

Loni v prosinci pak nastoupila vláda Petra Fialy složená ze stran, které dlouhodobě kritizovaly Babišův střet zájmů. Na dnešní schůzi vlády je podle iROZHLAS.cz připraveno usnesení, že vláda s podáním žaloby kvůli dotaci pro Fatru nesouhlasí.

„Státní aparát placený z peněz daňových poplatníků nemá sloužit soukromému byznysu, ale občanům Česka. To říkáme dlouhodobě, a tak budeme přistupovat k veškerým sporům mezi Českou republikou a Evropskou komisí,“ řekl serveru již dříve k podání žaloby Fiala.

Střet zájmů Babiše podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše poškodil mezinárodní pověst Česka a ohrozil čerpání evropských dotací.

„Evropská komise není našim nepřítelem, naopak hájila zájmy daňových poplatníků. Proto je nesmyslné, na ni podávat žalobu, protože nevyplatila peníze oligarchovi ve střetu zájmů. Je naopak nutné zajistit, aby koncern Agrofert nebyl zvýhodňován na úkor běžných podnikatelů a začal se řídit platnými zákony,“ sdělil dnes Bartoš v tiskové zprávě.

Negativně se k podání žaloby staví podle iROZHLAS.cz také další ministři. „Budu, tak jak je v návrhu resortu (průmyslu a obchodu), hlasovat proti podání,“ řekla serveru ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

„Nerad sděluji stanoviska, dokud neproběhne podrobná rozprava s kolegy na vládě. Nicméně nejsem příznivcem žaloby na Evropskou komisi,“ sdělil serveru ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády za Piráty Michal Šalamoun.

Zdroje: