Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Němečtí zemědělci protestují proti vládním škrtům; zablokovali i přechody s Českem

Aktualizováno: Němečtí zemědělci protestují proti vládním škrtům; zablokovali i přechody s Českem
Němečtí zemědělci protestují proti chystaným vládním škrtům | zdroj: Profimedia

Němečtí farmáři dnes na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství zablokovali po celé zemi řadu dálničních nájezdů a silnic. Velkou blokádu uspořádali zemědělci podle deníku Passauer Neue Presse v bavorské obci Philippsreut na hranicích s Českou republikou, hraniční přechod Strážný tak byl dopoledne do Německa neprůjezdný. Zemědělci zablokovali i krušnohorské hraniční přechody se Saskem Boží Dar a Vejprty. Za farmáře se postavili konzervativní zemští premiéři, mimo jiné saský ministerský předseda Michael Kretschmer.

Vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck ve videu na sociální síti X prohlásil, že je potřeba otevřít debatu o změnách v zemědělství. Řekl, že toto odvětví trápí strukturální problémy, protože farmáři nedokáží určovat ceny a protože sílí tlak na větší produkci, aby se pokryly výrobní náklady.

Protesty v Německu dolehly i na české řidiče a pendlery, kteří do Německa denně dojíždějí za prací. S komplikacemi tudíž musejí počítat i na dálnici, která spojuje Prahu s Drážďany. Velké blokády jsou mimo jiné v okolí Drážďan, kde zemědělci znepřístupnili dálniční nájezdy. Traktory a další zemědělskou technikou blokují rovněž dálnice z Drážďan do Saské Kamenice a Lipska.

V bavorském Freyungu se brzy ráno zemědělci shromáždili s traktory na parkovišti jednoho ze supermarketů, odkud se pomalou jízdou vydali k hraničnímu přechodu Philippsreut/Strážný. Na české straně ve směru do Německa se už ráno vytvořila zhruba kilometrová kolona kamionů, která se dopoledne postupně rozjela. Na sasko-českém pomezí jsou největší problémy na Božím Daru a ve Vejprtech, kde česká policie odklání dopravu. Přejet hranice lze například v Hoře Svatého Šebestiána.

Blokády německá média hlásí z celé země, mimo jiné z Hesenska, Saska-Anhaltska, Severního Porýní-Vestfálska nebo Meklenburska-Předního Pomořanska. Problémy se nevyhnuly ani Berlínu, kde se na cestu do centra města vydalo několik stovek traktorů. V hlavním městě se k zemědělcům přidali také řidiči nákladních vozů, kteří zablokovali hlavní tah u Braniborské brány v centru metropole. Policie varuje před kolonami na dálničním okruhu Berlína, který na některých úsecích zemědělci zablokovali pomalou jízdou.

V Mnichově podle policie nasadili zemědělci do protestů asi 5500 traktorů. Na dálnici u Mohuče v Porýní-Falci se kvůli pomalé jízdě traktorů vytvořila asi dvacetikilometrová kolona. Magazín Focus na svém webu uvedl, že farmáři na některých místech v zemi vysypali před kancelářemi vládní sociální demokracie (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) hnůj.

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied, který se dnes zúčastnil jednání bavorské vládní Křesťansko-sociální unie (CSU), na tiskové konferenci prohlásil, že vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze ohrožuje budoucnost farmářských rodin. „Daňové zatížení nelze ustát, proto jsme dnes vyrazili do ulic,“ řekl. Poznamenal, že úsporná opatření vlády budou pro zemědělce znamenat zátěž ve výši jedné miliardy eur (24,5 miliardy korun).

Rukwied v polovině prosince varoval vládu, že pokud neodvolá chystané škrty, rozpoutají farmáři od ledna takové protesty, jaké Německo ještě nezažilo. Kabinet jim před týdnem vyšel vstříc a oznámil, že zemědělská vozidla budou nadále osvobozena od daně a že daňové zvýhodnění dieselu pro zemědělské stroje bude rušit postupně v několika krocích. DBV ústupek považuje za nedostatečný a požaduje odvolání všech úsporných návrhů.

Saský premiér Kretschmer z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která je na celostátní úrovni v opozici, v dnešním rozhovoru s veřejnoprávním rozhlasem Deutschlandfunk postoj Scholzovy vládní koalice kritizoval. Vláda si podle něj dělá, co chce, a nemá žádné pochopení pro rostoucí nespokojenost nejen zemědělců, ale také dalších skupin obyvatel. Scholze Kretschmer vyzval k dialogu se zemědělci.

Také konzervativní premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst prohlásil, že protesty chápe, protože zemědělci jsou pod obrovským ekonomickým tlakem. V pořadu veřejnoprávní televize ZDF nicméně zdůraznil, že je třeba při demonstracích dodržet zákon. Před týdnem farmáři znemožnili Habeckovi vystoupit z trajektu na pevninu, takže politik se musel vrátit na severomořský ostrov Hallig Hooge, odkud se pak dostal jiným trajektem.

Alexander Dobrindt, který je šéfem poslanců bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU), což je sesterská organizace celoněmecké CDU, dnes zemědělce rovněž podpořil. Zároveň vyzval k novým volbám.

Média, analytici i politici předem varovali, že protesty budou chtít zneužít pravicoví radikálové. Podobně se vyjádřili i představitelé tajných služeb, mimo jiné šéf durynského úřadu pro ochranu ústavy, který plní funkci regionální civilní kontrarozvědky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová v dnešním rozhovoru s Rheinische Post uvedla, že je odpovědností zemědělců, aby se k protestům nepřipojili radikálové. Svaz DBV se od extremistů distancoval a organizátoři demonstrací v regionech uvedli, že radikály mezi sebe nepustí. „Hlásíme se k ústavě a demokracii,“ prohlásil dnes Rukwied.

Zdroje: