Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Německá policie zakročila proti klimatickým aktivistům z Poslední generace

Německá policie zakročila proti klimatickým aktivistům z Poslední generace
Protest členů Poslední generace | zdroj: Profimedia

Německá policie provedla razie v sedmi spolkových zemích proti klimatickým aktivistům z hnutí Poslední generace (Letzte Generation). Jeho členové blokovali veřejnou dopravu tím, že se přilepovali k vozovce.

Policie prohledala 15 objektů na základě předběžného vyšetřování sedmi členů Poslední generace ve věku 22 až 38 let podezřelých z podpory nebo pokusu o vytvoření zločinecké organizace. Podezřelí organizovali podle policie na webových stránkách peněžní sbírku, která měla sloužit k financování trestných činů spolku. Vybrali nejméně 1,4 milionu eur, uvedla televize Al-Džazíra.

Podle bavorského kriminálního úřadu, který vede vyšetřování spolu s vrchním státním zastupitelstvím v Mnichově, byly zablokovány dva bankovní účty a nařízeno zmražení blíže nespecifikovaného majetku. Nikdo zatím nebyl zatčen.

Úřady zahájily vyšetřování členů Poslední generace kvůli trestním oznámením, která přibývala od poloviny loňského roku, upozornila stanice CNN. Dva podezřelí dokonce čelí obvinění z pokusu o sabotáž klíčového ropovodu v Bavorsku Terst-Ingolstadt.

Válka na Ukrajině spustila po celém světě energetickou krizi a nejeden stát přiměla současná nejistota na trhu s energiemi přehodnotit „zelenou strategii“. Klimatičtí aktivisté na to reagovali kritikou dalších investic do fosilních projektů. I aktivisté v Německu tvrdí, že jejich vláda toho pro klima nedělá dost. Během kontroverzních akcí hnutí se demonstranti lepili na asfalt vozovek, letištních ranvejí či jiné objekty, drželi protestní hladovku a provokativně znečišťovali umělecká díla.

Někteří němečtí politici označují členy spolku za „klimatické teroristy“. Německá média získala přístup do konverzací členů Poslední generace na messengeru, z nichž vyšlo najevo, že se nyní chtějí v rámci nové strategie zaměřit na boháče, zejména v Bavorsku a Berlíně, uvedl například magazín Focus.

Klimatičtí aktivisté stále intenzivněji protestují po celém světě. Začátkem letošního roku obletěly svět zprávy o případech odsouzených aktivistů v Británii.

Zdroje:
BBC, CNN, The Guardian, Al-Džazíra