Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Německý kancléř striktně proti dodávkám zbraní Ukrajině: Občané si to nepřejí

Německý kancléř striktně proti dodávkám zbraní Ukrajině: Občané si to nepřejí
Olaf Scholz | zdroj: Profimedia

Německý kancléř Olaf Scholz před svou první cestou do Spojených států znovu prohlásil, že je striktně proti dodávkám německých zbraní na Ukrajinu.

V německé televizní stanici ARD zdůraznil, že pokračuje v předchozím politickém kurzu bývalé kancléřky Angely Merkelové. „Spolková vláda má již mnoho let jasnou politiku, že nebudeme dodávat do krizových oblastí a že nebudeme dodávat smrtící zbraně na Ukrajinu,“ řekl krátce před odletem. „Tak to měla má předchůdkyně, tak to bylo správně a správné to i zůstane,“ řekl kancléř, který Merkelovou nahradil loni v prosinci.

Scholz přitom zmínil, že se z řad veřejnosti ozývají i jiné hlasy, ale že většina Němců to vidí stejně jako on. „Ale mojí povinností je dělat to, co je v zájmu německého lidu a co je v tomto případě také názorem občanů naší země.“

Německý kancléř čelil obvinění od partnerů v NATO ve východní Evropě, ale také ze strany Spojených států, že během ukrajinské krize vyvíjí příliš malý tlak na Rusko. V pondělí si Scholz chce u amerického prezidenta Joea Bidena ověřit, že partneři Německa vědí, koho v této zemi mají, jak se nedávno vyjádřil v reakci na otázku, jak se on sám při takové kritice cítí.

Scholz ale také řekl, že Německo by mohlo vyslat více jednotek do Litvy, a posílit tak východní křídlo NATO v odpověď na shromažďovaní ruských vojenských sil na hranici s Ukrajinou. Kancléř uvedl, že si o věci promluví s hlavami všech tří pobaltských států, až ho v Berlíně ve čtvrtek navštíví.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků, čímž vyvolalo obavy Západu, že se připravuje na vojenskou akci na Ukrajině. Moskva odmítá náznaky, že má v plánu Ukrajinu napadnout. Tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme Ukrajinu za člena, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska.

Český prezident Miloš Zeman dnes prohlásil, že nesdílí obavy z případné ruské agrese vůči Ukrajině a že není důvod přesouvat vojáky k východním hranicím Severoatlantické aliance.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jack Sullivan dnes řekl, že Rusko by mohlo zahájit invazi do několika dnů či týdnů. Je ale podle něj i možné, že se Moskva rozhodne pro diplomatické řešení.

Zdroje: