Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Německo chce každý rok přilákat 400 tisíc kvalifikovaných pracovníků z ciziny

Německo chce každý rok přilákat 400 tisíc kvalifikovaných pracovníků z ciziny
„Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je nyní tak vážný, že dramaticky zpomaluje naši ekonomiku,“ řekl parlamentní vůdce liberálních svobodných demokratů Christian Dürr,(Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Nová koaliční vláda v Německu chce každoročně přilákat 400 000 kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí.

Nutí ji k tomu demografie i nedostatek lidí na trhu práce v klíčových oborech, který by mohl ohrozit hospodářské oživení po pandemii. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

„Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je nyní tak vážný, že dramaticky zpomaluje naši ekonomiku,“ řekl týdeníku WirtschaftsWoche parlamentní vůdce liberálních svobodných demokratů (FDP) Christian Dürr, jehož strana je součástí vládní koalice. „Problém stárnoucí pracovní síly můžeme dostat pod kontrolu jen pomocí moderní imigrační politiky... Musíme co nejrychleji dosáhnout hranice 400 000 kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí,“ dodal.

Sociální demokraté kancléře Olafa Scholze, Dürrova FDP a Zelení se ve své koaliční dohodě dohodli na opatřeních, která mají Německo učinit pro zahraniční pracovní sílu atraktivnější. Patří mezi ně bodový systém pro specialisty ze zemí mimo Evropskou unii a zvýšení minimální mzdy na 12 eur (asi 293 Kč) za hodinu.

Německý ekonomický institut v Kolíně nad Rýnem, který je vstřícný vůči zaměstnavatelům, odhaduje, že objem pracovní síly v letošním roce klesne o více než 300 000 lidí. Z trhu práce totiž odejde více starších osob, než kolik mladých do něj vstoupí.

Očekává se, že v roce 2029 tento rozdíl dosáhne už 650 000. V roce 2030 tak bude kumulativní nedostatek lidí v produktivním věku asi pět milionů. Počet zaměstnaných lidí v Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, v loňském roce navzdory pandemii vzrostl téměř na 45 milionů.

Po desetiletích nízké porodnosti a nerovnoměrné migrace představuje zmenšující se pracovní síla také demografickou časovanou bombu pro veřejný důchodový systém v Německu, píše Reuters. Méně zaměstnanců v něm financuje důchody rostoucí masy penzistů, kteří se těší z delší průměrné délky života.

Německá populace je jednou z nejstarších na světě a očekává se, že téměř čtvrtina obyvatel tam bude do konce tohoto desetiletí starší 67 let, poznamenala agentura Bloomberg.

Kolínský ekonomický institut zdůrazňuje význam migrujících pracovníků pro německou ekonomiku. Významný podíl těch, kteří už do země přišli pracovat, působí v oblastech, které se potýkají s nedostatkem pracovních sil. Podle výzkumníků jsou to například řidiči kamionů či zdravotní sestry.

Zdroje: