Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Plynovod Jamal pracuje v obráceném režimu už desátý den

Plynovod Jamal pracuje v obráceném režimu už desátý den
Plynové pole Bovanenkovo na poloostrově Jamal. Plynovod společnosti Gazprom je dlouhý přes 4 tisíce kilometrů | zdroj: Profimedia

Plynovod Jamal, který obvykle přepravuje ruský plyn do západní Evropy, už desátý den funguje v obráceném režimu.

Plyn tak proudí z Německa do Polska, ukazují data německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů.

Podle údajů z německé měřicí stanice Mallnow, která leží u hranice s Polskem, proudil dnes ráno plyn směrem na východ, tedy z Německa do Polska, v hodinovém objemu přes 1,2 milionu kilowatthodiny. Ruský vývozce plynu Gazprom si na dnešní den nezarezervoval přes Jamal žádnou kapacitu pro tranzit plynu do Evropy.

Ceny plynu v Evropě se minulý týden po obrácení toku v Jamalu vyšplhaly na další maxima. Následně se však výrazně snížily, mimo jiné i díky dodávkám zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu dnes ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku vykazovala kolem 09:00 SEČ proti středě pokles o 1,5 procenta na 95 eur (zhruba 2370 Kč) za megawatthodinu (MWh). Minulý týden poprvé překročila 180 eur za MWh.

Údaje slovenského provozovatele plynovodů Eustream ukazují, že požadovaná kapacita pro dnešní tok ruského plynu z Ukrajiny na Slovensko přes hraniční uzel Veľké Kapušany činí 891.905 MWh. To je více než ve středu, kdy požadovaná kapacita činila 842.954 MWh, ale méně než začátkem prosince, poznamenala agentura Reuters.

Zdroje: