Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

(Ne)slavné smsky. Zprávy, které zavařily politikům i 'pohřbily' Thatcherovou

(Ne)slavné smsky. Zprávy, které zavařily politikům i 'pohřbily' Thatcherovou
SMS zprávy se staly běžnou politickou komunikací. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

I v době vzrůstající obliby chatování přes internet jsou sms zprávy v našich životech nepostradatelné, ať už píšeme svým blízkým, ve spěchu objednáváme jízdenku na MHD nebo čekáme na údaje k internetovému bankovnictví. V neděli přitom uplynulo "pouhé" čtvrtstoletí od chvíle, kdy Brit Neil Papworth odeslal úplně první smsku. Připomeňme si i ty, které přišly později a staly se slavnými - za vtipných, trapných a bohužel i tragických okolností. 

"Mami, řekni policistům, že musí být rychlí. Umírají tu lidé," napsala Julie Bremnesová své matce z norského ostrova Utøya, kde v červenci 2011 rozpoutal Andreas Breivik své vražedné šílenství. Tehdy šestnáctiletá dívka, ukrývající se ve skalách, si s matkou psala přes hodinu, ovšem právě tato sms ze srdceryvné řady zpráv se stala jednou z nejslavnějších textovek historie. Julie, na rozdíl od 77 obětí Breivikova řádění, přežila. 

Mráz po zádech běží i při čtení sms zpráv, které si vystrašení a zmatení lidé posílali po útoku na Dvojčata. Soubor 500 tisíc zpráv z tragického 11. září v roce 2009 zveřejnil server WikiLeaks. Web přitom tehdy začal uveřejňovat jednotlivé zprávy v čase, kdy byly z pagerů, zpravidla lidí pracujících v pohotovostním režimu, kdysi opravdu odesílány.

Poněkud kontroverzní počin se tak stal zároveň mozaikou prvotního zmatení ("Něco vybuchlo ve Světovém obchodním centru."), útržků hrůzy ("Panebože, právě spadla druhá věž Dvojčat!), obav o blízké ("Jacku, tady Naomi, zavolej mi, zda jsi ok...") i záblesků naděje ("Starosta říkal, že našli nějaké živé ve Světovém obchodním centru!") rekonstruující tragický den vymoženostmi digitálního věku. 

Proč pohřbili Thatcherovou? 

Právě tyto vymoženosti v kombinaci se špetkou nedorozumění ovšem občas zadělají na patálii. Třeba když bývalý kanadský ministr dopravy John Baird před osmi lety z Otawy odeslal sms "Thatcher has died." (Thatcherová zemřela) svému příteli, který zrovna pobýval se stovkami dalších lidí na slavnostní večeři v Torontu.

Zpráva samozřejmě vzbudila poprask. Jaké však bylo překvapení, když vyšlo najevo, že tehdy čtyřiaosmdesátiletá Thatcherová stále žije!

Nešťastný Baird si přesto nevymýšlel. Informoval totiž o skonu své šestnáctileté mourovaté kočky pojmenované na počest Železné lady.

Rekordman Obama 

Zatímco Baird způsobil spíš trapas, a to ve vší úctě k zesnulé kočičí dámě, bývalému americkému prezidentovi Barracku Obamovi vynesla jedna jediná textová zpráva příjemnější typ pozornosti.

Koncem srpna 2008 miliony Američanů napjatě očekávaly na to, kdo bude Obamovým kandidátem na viceprezidenta. Ti, kteří chtěli dostat zprávu e-mailem nebo smskou, se mohli zaregistrovat a o jedné páteční srpnové noci k téměř třem milionům Američanů dorazila textovka, že si Obama vybral Joeho Bidena

A proč to zmiňujeme? Obamův tým tehdy trhl marketingový rekord  - jednalo se totiž o největší jednorázovou mobilní marketingovou kampaň na území Spojených států. 

Chybičkou na celé té parádě ale bylo to, že zpráva k zájemcům doputovala trochu pozdě... V době jejího odeslání už Amerika díky zpravodajství jméno novopečeného viceprezidenta několik hodin znala.

To bývalý finský ministr zahraničí Ilkka Kanerva si to smskami pořádně zavařil. Poslal totiž více než dvě stovky pikantních zpráv striptérce Johanně Tukiainenové, která je pak v březnu 2008 prodala do bulváru.

Čtenáři se tak dočetli například to, že se politik kypré blondýnky tázal: "Chtěla bys to dělat na nějakém exotickém místě? Kde by to mělo být?" a další perly.

Ač se snažil z celé záležitosti vykroutit, požadavky rezignace nakonec neustál a vzdal se funkce. Nebyly to ostatně jeho první "mobilní" trable. Už v roce 2005 se totiž provalilo, že textovkami bombardoval dvojici modelek. 

Kolik třešní, tolik višní a falešný Topol

Českou politickou scénou sms skandály se sexuálním podtextem nehýbou, to však neznamená, že tu peprné sms spjaté s politiky a politikou chybí.

Pomyslným "klasikem" se stal bezpochyby Mirek Topolánek, který se nepěkně zapsal jako autor vulgárních smsek adresovaných převážně novinářům. Redaktorku Parlamentních listů v roce 2012 tak například v smskách označil za "m.dku" a častoval ji i dalšími nepěknými výrazy, poté co se ho vyptávala na jeho majetkové poměry.

Novináři z deníku Šíp, který se ho v roce 2007 zeptal, zda mu tehdejší šéf ČEZ Martin Roman věnoval hodinky za 300 tisíc korun, pak poslal, mimo jiné, textovku obsahující větu "Es kommt der Tag..." Úsloví "Přijde den" přitom henleinovci před válkou používali jako výhrůžku. 

  profimedia-0157648092 Ukázka z "legendárních" sms zpráv od Mirka Topolánka | zdroj: Profimedia

Zvláštní byla i sms, kterou měl svůj nešťastně sepsaný výrok vysvětlit. "Nekomentuji soukromou poštu, natož svou vlastní. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, neboli jak uplést z h.... bič. S novináři je to těžké. Koupíš cedník, teče. Zalepíš díry, necedí. Kolik třešní, tolik višní," vyjádřil se tehdy. 

S Topolánkem je spojená i slavná textovka tehdejšího prezidenta Václava Klause. Právě v jeho mobilu byla vyfotografována sms, kterou před 15 lety sepsal na účet svého tehdy čerstvého nástupce v čele ODS. A co v ní bylo? "Absolutně prázdný a falešný Topol." 

Další proslulá sprosťárna se pojí s Jiřím Paroubkem - i když bývalý šéf ČSSD v tom byl na rozdíl od Topolánka poněkud nevinně.

Když se před 10 lety čtenáři serveru ihned.cz, kteří měli objednáno zasílání důležitých zpravodajských sms, podívali na mobil, mohli si přečíst, že "Paroubek se pos.al." 

Redaktoři prý tehdy pouze testovali systém, ale vloudila se chybička a zkušební zpráva se dostala až ke čtenářům. Tehdejší šéf ČSSD si nicméně vzal legrácku dost osobně a obvinil novináře, že ďábelský plán zosnovali záměrně.

Jak Ztohoven? 

Jasně plánovanou akci ovšem o pár let později připravila známá umělecká skupina Ztohoven, který na sebe naposledy upozornila yvěšením trenýrek na Pražském hradě. Performeři rozeslali v červnu 2012 po rozhodnutí o vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání, víc než pět stovek fiktivních sms zpráv.

Textovky se tvářily, jako by je politikům posílali jejich kolegové a zněly různě. Již zmíněnému Jiřímu Paroubkovi tak například "od Víta Bárty" přišla tato zpráva: 

"Uz dost, ja takhle nemuzu dal. Stydim se vyjit na ulici. Kdyz uz na me nikdo nepokrikuje, tak citim ty pohledy lidi. Jsme vnimani jako zlodeji a ja to tak nechci. Vim, ze to bude dlouha cesta, ale pojdme lidi presvedcit, ze nam nejde o vlastni prospech a blahobyt."

Tehdejší prezident Václav Klaus pak "rozesílal" politikům zprávy zvoucí na záhadnou schůzku týkající se "morální reformy." 

"Vaše i má minulost trpí velkými šrámy. Přijměte, prosím, pozvání k dnešnímu jednání o Morální reformě," stálo třeba v "prezidentské sms" adresované Vojtěchu Filipovi. 

Ztohoven svou aktivitu vysvětlili jako apel na potřebu svědomí a morálky v politice v době, kdy klesá důvěra lidí v politiky.

profimedia-0155359266 Miroslav Kalousek poté, co Ztohoven zveřejnili jeho telefonní číslo, nedostával příliš pěkné sms zprávy | zdroj: Profimedia

Neuplynul ani půl rok a výstřední umělci se ozvali znovu. Na podzim 2012 totiž v rámci výstavy v DOX zveřejnili soukromá čísla mnoha českých politiků, což odbrzdilo lavinu, tentokrát skutečných, ale opravdu nehezkých zpráv ze strany některých občanů.

Těžké výhrůžky nevyjímaje - tehdejšímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi například dorazila "přání" smrti a rakoviny či rovnou výhrůžky fyzickým násilím. 

Ahoj do vesmíru

Ale teď něco příjemnějšího - a nepolitického. Před devíti lety se mohli lidé na sociální síti Bebo účastnit soutěže, z níž bylo vybráno 500 autorů, jejichž zpráva - v angličtině a délce sms - byla ve formě rádiových vln zaslána do vesmíru, konkrétně k exoplanetě Gliese 581. Informace stále putují - Gliese 581 je totiž od Země vzdálena 20 světelných let. A i přestože se oni šťastlivci odpovědi určitě nedočkají, je akce milou oslavou lidského pokroku a tehdy nově objevené planety. 

Čímž se dostáváme k prvopočátku - tedy obsahu historicky první smsky. Byla krátká, příjemná a naprosto apolitická. Zmíněný Neil Papworth, který v té době nevlastnil ani mobilní telefon, poslal ze svého počítače na telefon ředitele společnosti Vodafone Richarda Jarvise, toho času pobývajícího na party v Newburry, prosté: "Merry Christmas", tedy "Veselé Vánoce." 

Ostatně svátky byly od počátku rozmachu mobilních telefonů časem, kdy padaly rekordy v posílání smsek, byť i je nakonec překonaly zprávy zasílané  přes internet

Sedmička zajímavostí

  • Samotný koncept SMS byl vyvinut v roce 1984 německým inženýrem Friedhelmem Hillebrandem (Deutsche Telekom) a Bernardem Ghillebaertem při spolupráci v rámci komunikačního standardu GSM 
  • První sms z mobilu byla odeslána v roce 1993 z firmy Nokia. Její telefon Nokia 2010 je považován za první telefon, který umožňoval snazší tvorbu textových zpráv. 
  • Růst obliby smsek byl pomalý - majitelé mobilů čelili řadě omezení plynoucích například z toho, že výstavba systémů umožňujících pohodlnější užívání smsek byla docela pomalá, ve Velké Británii 90. let například mohly být smsky odesílány jen v rámci stejné sítě. Změna nastala koncem 90. let, když začala omezení opadávat. Tehdy už ostatně mobily byly také cenově přijatelnější.
  • Prvním mobilem s kompletní klávesnicí byla Nokia 9000 Comunicator určená především manažerům. 
  • V roce 2007 byl poprvé měsíční počet odeslaných a přijatých sms zpráv větší než počet uskutečněných hovorů.
  • SMS používají lékaři, zvlášť v zemích třetího světa a rurálních oblastech k upozorňování pacientů s různým typem onemocnění (například tuberkulózou nebo HIV), aby neustávali v léčbě a braní léků
  • Nejrychlejším pisatelem sms na dotykovém displeji se v roce 2014 stal Brazilec Marcel Fernandes Filho. Úkol zvládl za 17 sekund. 
Zdroje:
Vlastní