Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Navalnyj znovu před soudem, prokurátorka ho chce potrestat vysokou pokutou

Navalnyj znovu před soudem, prokurátorka ho chce potrestat vysokou pokutou
Alexej Navalnyj při lednovém online jednání u soudu, který zamítl jeho odvolání proti vazbě | zdroj: Profimedia

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj dnes opět stanul před soudem, kde čelí obžalobě z pomlouvání veterána druhé světové války. Navalnyj pokládá proces za politický.

Prokurátorka dnes navrhla, aby moskevský soud potrestal opozičního politika Alexeje Navalného pokutou v přepočtu přibližně 274.000 Kč. Navalnyj se podle obžaloby dopustil pomluvy veterána druhé světové války, který vystupoval v televizním šotu na podporu změn ruské ústavy prodlužujících možné působení prezidenta Vladimira Putina v čele státu. Obhajoba chce dosáhnout zproštění viny. Soud odročil další jednání na 20. února, kdy má Navalnyj vystoupit se závěrečným slovem; poté se očekává vynesení rozsudku, uvedla ruská média.

„Žádám soud, aby Navalného uznal vinným a potrestal jej pokutou ve výši 950.000 rublů,“ citovala agentura TASS prokurátorku Jekatěrinu Frolovovou. Vzhledem k tomu, že Navalnyj byl v době spáchání činu v podmínce, prokurátorka podle TASS vyzvala soud, aby určil nový trest v souvislosti s předchozím.

Prokurátorka zdůraznila, že Navalnyj se úmyslně snažil pošpinit vzpomínku na Velkou vlasteneckou válku, jak Rusové říkají části druhé světové války, kdy byl do bojů zatažen Sovětský svaz. Upozornila, že Navalnyj se v minulosti zúčastnil pochodů nacionalistů a vytvářel nacionalistické hnutí, jehož stoupenci na internetové stránce věnované památce válečných hrdinů umísťovali fotografie nacistických zločinců. Zdůraznila, že poškozený veterán ztělesňuje vše, co je Rusům drahé: vlastenectví a kontinuitu generací.

Nejvýznamnější kritik ruského prezidenta Vladimira Putina byl tento měsíc odsouzen ke dvěma rokům a osmi měsícům vězení poté, co mu soud změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný kvůli porušování podmínek trestu. Navalnyj toto obvinění označil za smyšlené. Západ věznění Putinova odpůrce odsuzuje a zvažuje další sankce proti Rusku.

Obžalován z pomluvy válečného veterána

Nyní je Navalnyj obžalován z pomlouvání veterána druhé světové válce, který loni v propagačním videu před celostátním referendem podporoval změny v ústavě. Ty umožňují Putinovi ucházet se o vrcholnou funkci i poté, co mu v roce 2024 vyprší jeho nynější prezidentský mandát. Navalnyj označil lidi vystupující ve videu za zrádce a zkorumpované lokaje režimu. Tvrdí také, že úřady zneužily paragraf o pomluvě, aby pošpinily jeho pověst.

Veteráni druhé světové války, které Moskva označuje za Velkou vlasteneckou válku, jsou velkou většinou Rusů uctíváni a kritika na jejich adresu je považována za společensky nepřijatelnou a urážlivou, upozornil Reuters. Mírnější tresty za pomluvu počítají s pokutou či veřejně prospěšnými pracemi.

Navalného uvěznění vyvolalo v Rusku celostátní protesty, při kterých policie zadržela tisíce osob. Opozičníkovi spolupracovníci se nyní rozhodli do jara pozastavit velké demonstrace v ulicích. Minulou neděli lidé po celém Rusku zapalovali svíčky a rozsvěceli světla ve svých mobilech a záběry umísťovali na sociální sítě. Tuto formu protestu organizátoři zvolili, aby jeho účastníkům nehrozil postih.

Navalnyj byl zadržen 17. ledna bezprostředně po návratu z Německa, kde se léčil z loňské otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Otravu Navalnyj připisuje osobně Putinovi a ruské tajné službě FSB. Kreml všechna obvinění odmítá a zpochybňuje i to, zda Navalnyj byl vůbec otráven.

Zdroje: