Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Čeští vojáci obviněni z podílu na smrti vraha psovoda Procházky

Čeští vojáci obviněni z podílu na smrti vraha psovoda Procházky
Rakev s tělem Tomáše Procházky na letišti v Praze-Kbelích | zdroj: Profimedia

Vojenská policie obvinila čtyři vojáky z podílu na smrti afghánského bojovníka Vahidulláha Chána, který v roce 2018 zabil českého psovoda Tomáše Procházku. Napsal to týdeník Respekt.

Stíhanými jsou příslušníci elitní armádní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Dva z vojáků viní policie z vydírání za použití násilí a neuposlechnutí rozkazu, další dva z neposkytnutí pomoci a porušení pravidel strážní služby.

Svědectví o brutálních výsleších

Chán zastřelil na podzim 2018 psovoda Procházku na afghánské základně Šindánd v provincii Herát. Afghánského vojáka západní vojáci zatkli a vzali na svou základnu do vazby. Krátce poté, co ho vrátili afghánským jednotkám, muž zemřel.

Respekt píše, že byl Chán podle afghánských svědků nezraněný, když ho začali dva čeští vojáci vyslýchat. Když ale muže po dvacetiminutovém výslechu předávali Američanům, měl na těle stopy brutálního mlácení.

„Během výslechu se z místnosti ozývaly Chánovy bolestivé výkřiky, a když ho Češi předali Američanům, krvácela mu tvář a měl na těle řadu podlitin,“ cituje Respekt svědectví afghánského tlumočníka. Češi ale tvrdí, že Chána netloukli.

Američané prý afghánského vojáka také tloukli, kopali ho do rozkroku, dusili a mlátili s ním o zeď. Podle Respektu je z podílu na smrti Chána vyšetřováno osm z nich. Zatím ale nikdo z nich nebyl obviněn.

Dvojice českých strážných, kteří měli Chána po výsleších na hodinu pod dozorem, je pak podle týdeníku viněna z toho, že mu neposkytla žádnou pomoc, přestože byl v žalostném stavu. Muž nakonec v polní nemocnici zemřel.

„Během výslechu se z místnosti ozývaly Chánovy bolestivé výkřiky, a když ho Češi předali Američanům, krvácela mu tvář a měl na těle řadu podlitin.“

V případu byli dříve obviněni také čtyři důstojníci za to, že neohlásili trestný čin. Pražští žalobci však jejich stíhání zrušili a případ vrátili do stadia prověřování.

O vyšetřování českých a amerických vojáků, kteří se údajně podíleli na zabití Chána, psal už v listopadu 2018 list New York Times. Ministr obrany Lubomír Metnar tehdy ale odmítl, že by čeští vojáci měli na Chánově smrti vinu.

Zdroje: