Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Národní pouť na Velehradě navštívilo asi 30 000 lidí z Česka i zahraničí

Aktualizováno: Národní pouť na Velehradě navštívilo asi 30 000 lidí z Česka i zahraničí
Dny lidí dobré vůle na Velehradě | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Národní pouť na Velehradě na Uherskohradišťsku dnes navštívilo zhruba 30 000 lidí z Česka i zahraničí. Dvoudenní akce dopoledne vyvrcholila poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou.

Česká republika dnes slaví státní svátek připomínající slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, velehradské cyrilometodějské slavnosti jejich odkaz připomínají. Dny lidí dobré vůle začaly v úterý a patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, běžně se jich účastní několik desítek tisíc lidí.

„Dnešního svátečního dne se zúčastnilo 30 000 nejen poutníků, včerejšího Večera lidí dobré vůle 15 000 lidí. Myslím si, že návštěvnost se začíná vracet na čísla, která byla před covidovými opatřeními,“ řekl tajemník velehradských Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Kvůli epidemii koronaviru byly slavnosti v roce 2020 výrazně omezeny, v oba dny mohlo do poutního areálu zavítat vždy jen tisíc lidí. O rok později se slavnostní poutní mše zúčastnilo asi 15 000 lidí. V letech před epidemií se návštěvnost pohybovala kolem 20 000 až 30 000 lidí.

Poutní mše dnes začala v 10:30 na prostranství před velehradskou bazilikou, sloužil ji arcibiskup a apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo. Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán. Kazatelem byl administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík. Hudební doprovod zajistily Spojené dechové hudby Moravy, pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad a smíšený pěvecký sbor Svatopluk. Mše se dnes zúčastnilo mnoho krojovaných. Prostranství zaplnili lidé z Česka i zahraničí. „Přijely autobusy ze Slovenska a také poutníci z Texasu, kteří sem s určitou frekvencí jezdí pravidelně,“ podotkl Kořenek.

Na charitativní projekty se na úterním koncertu Dnů lidí dobré vůle vybralo 805 000 korun. Koncert je tradičně jedním z hlavních bodů programu prvního dne velehradských cyrilometodějských slavností. Přenášela ho Česká televize i Český rozhlas a lidé mohli posílat dárcovské textové zprávy. Loni koncert vynesl 1,1 milionu korun.

Mise Cyrila a Metoděje položila v druhé polovině 9. století na Moravě základy vzniku českého státu. Letošní cyrilometodějské slavnosti také připomněly 100 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa a politika Antonína Cyrila Stojana (1851 až 1923), který je v bazilice na Velehradě pohřben.

Po skončení mše ocenila Česká biskupská konference (ČBK) několik významných osobností z různých oblastí veřejného života. Řád sv. Cyrila a Metoděje obdržel sochař, malíř, scénograf, ilustrátor a pedagog Stanislav Kolíbal. Oceněn byl za přínos výtvarnému umění, zvláště za návrhy interiéru kostela Krista Spasitele v Praze-Barrandově. Děkovné uznání ČBK dostala za přínos divadelnímu umění divadelní a filmová herečka, zpěvačka a scenáristka Lucie Nebeská. Oceněna byla také filoložka, překladatelka a vysokoškolská pedagožka Jana Nechutová.

Pamětní medaili dnes obdrželi Stephen Nesrsta za dlouholetou podporu moravských a českých jáhnů a novokněží, zakladatelka Domácího hospice Duha Jana Sieberová či Jan Stříbrný za zpracování souboru svědectví a portrétů lidské statečnosti a věrnosti katolických křesťanů za období totalitních režimů 20. století. Pamětní medailí byla také oceněna Maria Světničková ze Sekce pro mládež České biskupské konference a sestra Kongregace Dcer Božské Lásky Filoména Truhlíková. 

Zdroje: