Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Zbitá ruská novinářka a advokát jsou v moskevské nemocnici

Zbitá ruská novinářka a advokát jsou v moskevské nemocnici
Jelena Milašinová | zdroj: Profimedia / AFP PHOTO / The Crew Against Torture / Sergei Babinets

Reportérka nezávislého ruského listu Novaja gazeta Jelena Milašinová a advokát Alexandr Němov, které v úterý přepadli a zbili neznámí útočníci v autonomním Čečensku, jsou v nemocnici v Moskvě. Na platformě Telegram to dnes napsal novinář Alexej Venediktov, který stál v čele nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy až do jejího uzavření po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ruský vyšetřovací výbor, který má v zemi funkci kriminální ústředny, následně oznámil, že v případu zahájil trestní řízení.

„V současné době provádí vyšetřovací tým sérii investigativních úkonů a pátracích opatření, jejichž cílem je odhalit osoby zapojené do tohoto zločinu a veškeré okolnosti tohoto incidentu,“ konstatuje se v prohlášení ruského vyšetřovacího výboru.

Milašinová společně s Němovem přiletěla do čečenské metropole Grozného, aby se zúčastnili vynesení soudního verdiktu nad Zaremou Musajevovou, manželkou bývalého soudce čečenského nejvyššího soudu Sajdiho Jangulbajeva, jenž se znelíbil čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi. Milašinová ale do soudní síně nedorazila.

„Neznámí (útočníci) v maskách je přepadli na cestě z letiště do Grozného, surově je zmlátili, zničili jim techniku a dokumenty,“ oznámila Novaja gazeta na sociální síti. Jejich vůz zablokovala tři auta s ozbrojenci. „Při mlácení jim říkali: varovali vás, odjeďte odsud a nic nepište,“ uvedla organizace na obranu lidských práv Memorial. „Oba je kopali, bili je rukama a plastovými trubkami a připomínali jim všechny jejich aktivity: práci, soudy, soudní procesy, na které jezdili, a o čem Milašinová psala,“ sdělil vedoucí organizace Tým proti mučení Sergej Babinec. Samotná novinářka řekla, že útočníkům očividně šlo hlavně o zabavení techniky.

Milašinové útočníci podle médií oholili hlavu a vylili na ni takzvanou zeljonku, tedy roztok zeleného barviva, které se v Rusku používá jako antiseptikum, přičemž jsou tam poměrně časté útoky touto látkou. Podle listu Novaja gazeta Milašinová utrpěla otřes mozku a ztrácela vědomí, Němov měl mimo jiné řeznou ránu na noze.

Brutální útok na prominentní investigativní novinářku a právníka v Grozném byl nejhorším v poslední době a vedl až k vzácnému komentáři Kremlu, který ho označil za „závažný útok, který vyžaduje energická opatření,“ napsal britský The Guardian s poznámkou, že podobné útoky ale v Čečensku zůstávají v posledních letech nepotrestány. Kadyrov slíbil vyjasnění případu, tento blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina ale v minulosti Milašinové vyhrožoval smrtí.

Milašinová psala o obchodu s drogami, boji proti terorismu a o vraždách novinářů. Zabývala se vyšetřováním vraždy kritičky Kremlu i Kadyrova Anny Politkovské. Věnovala se rovněž obviněním z mučení a vraždění lidí z řad sexuálních menšin LGBT+ v Čečensku. V roce 2006 byl na Milašinovou spáchán v čečenském Beslanu atentát, připomíná list Kommersant.

Němov nakonec navzdory svému zranění k soudu dorazil, píše The Guardian. Jeho klientka Musajevová si vyslechla verdikt 5,5 roku odnětí svobody za násilí proti policistovi a za podvod. Žena obvinění odmítla. Její zadržení je považováno za odplatu kvůli politickým aktivitám její rodiny namířeným proti Kadyrovovi.

Zdroje: