Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Na železnici se zdražuje, platí nový jízdní řád

Na železnici se zdražuje, platí nový jízdní řád
Na železnici si připlatíme. | zdroj: Profimedia

Od neděle začínají vlaky na české železnici jezdit podle nového jízdního řádu. Vedle zvýšení cen jízdenek Českých drah (ČD) o 9,5 procenta čeká cestující postupné nasazení modernějších vlakových souprav v regionální dopravě.

Více spojů do Polska, Rakouska a na Slovensko zařazují České dráhy a RegioJet. Ve vnitrostátní dálkové dopravě České dráhy významnější změny v časech odjezdů a příjezdů, délce jízdy, trasách ani řazení vlaků nechystají.

Mírné zkrácení délky jízdy na některých vnitrostátních linkách plánují všichni železniční dopravci.

Zvýšení cen jízdenek u státního dopravce ČD každoročně reaguje na inflaci. Loni ČD jízdenky zdražily o 15 procent, s novým jízdním řádem se ceny jízdenek, včetně univerzální OneTicket, ode dneška zvýší o 9,5 procenta.

V regionální dopravě budou České dráhy postupně nasazovat nové moderní vlaky. Motorové vlaky RegioFox 847 se rozjedou po Praze a Středočeském kraji už na začátku roku, v prvním pololetí příštího roku je dráhy nasadí i na Vysočinu a v zimě ještě v Pardubickém kraji, kde nahradí stávající RegioNovy.

Do Olomouckého, Moravskoslezského a Jihočeského kraje vyrazí nové elektrické RegioPantery 640 druhé generace. Rozšíření vozového parku chystá v druhé polovině roku i RegioJet. Rozsah regionální dopravy zůstane přibližně stejný jako letos, ve většině krajů nastanou jen dílčí změny.

Zdroje: