Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

‚Evropského Oscara‘ získala režisérka Trietová za Anatomii pádu

‚Evropského Oscara‘ získala režisérka Trietová za Anatomii pádu
Justine Trietová s prestižním oceněním. | zdroj: Profimedia

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film získalo drama Anatomie pádu francouzské režisérky Justine Trietové.

Film sobotní slavnostní ceremonii v Berlíně dominoval. Trietová za něj dostala také cenu za nejlepší režii a scénář, který sepsala společně s Arthurem Hararim.

Snímek vypráví o spisovatelce Sandře, která se ocitne v podezření, zda nestojí za smrtí svého manžela Samuela. Během vyšetřování navíc vyplouvají na povrch podrobnosti o bouřlivém soužití dvojice.

Evropské filmové ceny jsou považovány za jedny z nejprestižnějších ocenění ve filmové branži, kritici je přirovnávají k americkým Oscarům. O vítězích mohlo hlasovat 4600 členů EFA, mezi které patří mimo jiné herci, režiséři, kritici, novináři, maskéři nebo scénáristi.

O titul nejlepšího evropského filmu se ucházelo také drama Hranice polské režisérky Agnieszky Hollandové. Snímek, který vznikl v koprodukci Polska, Česka, Francie a Belgie, ale nominaci neproměnil.

Anatomie pádu ovládla i festival v Cannes, kde za něj režisérka dostala Zlatou palmu za nejlepší film.

Berlínský úspěch Anatomie pádu podtrhuje i cena pro nejlepší evropskou herečku, kterou dostala Němka Sandra Hüllerová. Tu akademie ocenila za výkon právě v tomto dramatu. Jako nejlepšího herce pak akademie vybrala Madse Mikkelsena z Dánska za hlavní roli v historickém dramatu Bastard režiséra Nikolaje Arcela.

Jako první v sobotu večer EFA oznámila cenu za nejlepší dokumentární film, kterým se snímek Sestry z kouřové sauny estonské režisérky Anny Hintsové. Ocenění Prix Fipresci za objev roku získalo drama Jak mít sex britské režisérky Molly Manningové Walkerové.

Cenu pro nejlepší animovaný film si z Berlína odváží španělský režisér Pablo Berger za snímek Robot Dreams, který je znám pod českým festivalovým názvem Pes a jeho kamarád Robot.

Zdroje: