Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Izraelští vojáci postupují na jih Pásma Gazy. Statisíce Palestinců na útěku

Izraelští vojáci postupují na jih Pásma Gazy. Statisíce Palestinců na útěku
Situace v Chán Júnisu. | zdroj: Profimedia

Boje v pásmu Gazy nabývají na síle.

Izraelská armáda postupuje na jih Pásma Gazy, kam ve snaze uprchnout před nejtvrdšími boji utekly statisíce Palestinců.

U města Chán Júnisu na jihu Pásma vedou izraelští vojáci tvrdé boje se členy hnutí Hamás i ozbrojenci s Palestinského islámského džihádu, informuje s odkazem na zdroje v obou organizacích reportér agentury AFP.

Skupiny pomáhající v Pásmu Gazy varují, že situace je apokalyptická.

Izraelské letectvo v neděli nad ránem bombardovalo okolí Chán Júnisu a silnici vedoucí z tohoto města k hraničnímu přechodu Rafáh do Egypta.

Na sociálních sítích se objevují další fotografie palestinských bojovníků vysvlečených do spodního prádla, kteří se vzdávají izraelské armádě.

Šéf úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA Philippe Lazzarini prohlásil, že „dehumanizace Palestinců umožnila mezinárodnímu společenství snášet pokračující útoky izraelské armády v Pásmu Gazy“. UNRWA je podle něj pokraji zhroucení a k ukončení „pekla na zemi“ v Pásmu Gazy je zapotřebí okamžité příměří.

Izraelský kanál Channel 13 s odvoláním na diplomatické zdroje oznámil, že vojenská operace u města Chán Júnis bude trvat ještě tři až čtyři týdny.

Mezitím Palestinci pokračují v ostřelování izraelských měst. Většinu z nich zachytí izraelská proti raketová obrana. Jedna z raket však v neděli ráno dopadla do centra Tel Avivu.

Invazi do Pásma Gazy podnikl Izrael po útoku Hamásu na jih židovského státu 7. října, při kterém zahynulo na 1200 lidí, většinou civilistů, a zhruba 240 jich bylo uneseno. Podle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem při odvetné operaci izraelské armády v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 17 700 Palestinců.

Zdroje: