Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Na největší horské dráze ze dřeva z vás stříká adrenalin

Na největší horské dráze ze dřeva z vás stříká adrenalin
Horská dráha v polském Zátoru | zdroj: web Energylandia

... a tahle atrakce je kousek od Česka - v polském Zátoru. Na klasické dřevěné dráze vyjedete do šedesáti metrů a dolů se řítíte rychlostí přes 120 kilometrů v hodině. Podívejte se na jízdu ve videu!

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Takže když někde ve světě vyroste stavba s označením „nej“, jinde už přemýšlejí, jak hranice posunout zase o kus dál. Jako v polském zábavním parku Energylandia ve městě Zátor, kde postavili největší dřevěnou horskou dráhu na světě.

Zábavní park, který byl otevřen v roce 2014, je od českých hranic vzdálený stovku kilometrů. Z Ostravy jsou to do Energylandie po dálnici necelé dvě hodiny jízdy autem. A cesta se milovníkům adrenalinu vyplatí.

V srpnu v parku otevřeli novou horskou dráhu s názvem Zadra.

Zadra je ve svém nejvyšším místě vysoká 61 metrů. Poté nabízí devadesátistupňový sešup dolů, aby nabrala rychlost až 121 kilometrů za hodinu.

zdroj: YouTube

Její výstavba trvala jedenáct měsíců a bylo na ni použito 737 tun tvrdé a odolné žluté borovice, která pochází z americké Georgie. „Jde o technologicky nejvyspělejší stavbu v parku. Zadra je hybridní model, což znamená, že byla vyrobena ze dvou materiálů - dřeva a kovu,” říká její hlavní konstruktér Damian Selph.

Na stavbě unikátní atrakce, která dostala přezdívku dračí dráha, pracovalo více než 300 lidí, mezi nimiž byli i specializovaní návrháři, inženýři, stavitelé, mechanici, elektrikáři, zahradníci a konstruktéři horských drah.

Většina kontejnerů proudila po moři ze Spojených států do Nizozemska a odtud kamiony a vlaky do Polska. „Některé části, které jsme potřebovali rychle, se k nám také dostaly letadlem,“ informoval Selph. Ocelové slitiny nebo samotná dráha už vznikaly v Polsku.

Ve stejný den, kdy byla Zadra uvedena do provozu, se navíc v parku otevřela i pětihektarová oblast Dračí hora, na které vzniklo několik dalších atrakcí s dračími motivy.

Energylandia však skrývá i další lákadla. Například jinou kovovou horskou dráhu Hyperion, která je nejvyšší a nejrychlejší v Evropě. Mimo jiné nabízí jízdu z výšky 82 metrů a maximální rychlost 142 kilometrů za hodinu.

zdroj: YouTube

Tematický park Energylandia zaobírá celkově 26 hektarů, na nichž je pro návštěvníky připraveno přes šedesát různých atrakcí. Ročně ho navštíví okolo 1,2 milionů lidí, kteří se mohou svézt na patnácti horských drahách.

Park se stále rozšiřuje a chystá další atrakce. Jedna z nich, jejíž název je zatím utajen, by v parku měla stát už příští rok. 

Zdroje:
Vlastní