Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

První a jediný afghánský zábavní park slaví úspěchy

První a jediný afghánský zábavní park slaví úspěchy
Afghánské hlavní město Kábul | zdroj: ThinkStock

Kabul City Park, jediný zábavní park v betonové afghánské metropoli, těžce zkoušené válkou, navštívilo od říjnového otevření desetitisíce lidí, napsal deník The Daily Mail.

Když děti projdou vstupní branou do vůbec prvního afghánského zábavního parku, přivítají je jejich oblíbení kreslení hrdinové, myška Minnie Mouse - kamarádka Mickey Mouse a kocour Tom z animovaných filmů Tom a Jerry.

City Park se prostírá na úpatí zasněžených hor pohoří Hindúkuš vedle špinavé řeky Kábul a poblíž zoologické zahrady, jíž proslavil pouze jednooký lev, kterého oslepil granát vhozený vojákem do jeho klece.

Park má všechny tradiční pouťové atrakce, včetně kolotočů, ruského kola a autodromu, i když nátěry se na některých místech odlupují. Je to jedno z mála míst, kam obyvatelé afghánské metropole mohou vzít své děti ve volný den.

Šestimilionové město je fakticky pevností. Významné budovy jsou chráněny betonovými zdmi a ostnatým drátem, ulice trpí dopravními zácpami, protože dřívější dopravní tepny jsou blokovány, aby se zabránilo sebevražedným atentátníkům proniknout k potenciálním cílům, jako je prezidentský palác. Členové bezpečnostních sil se zbraněmi v rukou hlídají téměř na každém rohu.

V Afghánistánu se válčí už víc než 30 let, a zatímco zahraniční jednotky se chystají ke konci letošního roku ukončit bojové operace, povstalecké hnutí Taliban neztrácí na síle.

Zdroje:
Daily Mail