Na EHEC, BSE, posypovou sůl a koninu jsme nevymřeli, přežijeme i vejce

KOMENTÁŘ - Komentáře autor: Lukáš Strašík

Jako by už nebylo dost na tom, že nás celá léta strašili tím, že jsou vajíčka plná cholesterolu, který nás pomalu zahubí. O salmonele a dioxinu ani nemluvě – to už tady všechno bylo. Teď zmítá Evropou skandál s vejci, která obsahují zdraví škodlivý insekticid fipronil. Nebezpečná látka se objevila u milionů vajec v několika zemích. Riziko je ale relativně malé, zvlášť ve srovnání s mediálním humbukem, který aféra spustila.

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek,zdroj: Profimedia.cz

Průběh nynějšího skandálu se těm minulým podobá - doslova - jako vejce vejci. V médiích zase dostanou slovo poškození, experti, lidé rozčílení a vystrašení. Proč nebyly přísnější kontroly? Proč nás neupozornili včas? Proč se nereagovalo rázněji? Proč se od minulé aféry se závadnými potravinami něco nestalo? A samozřejmě se jako obvykle budou vykrucovat i ti, kdo to tentokrát všechno spískali.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace WHO považuje preparát za mírně toxický, vysoké dávky mohou poškodit játra, ledviny nebo štítnou žlázu. Obvyklými projevy je nevolnost, zvracení, nadměrné pocení, bolesti hlavy, závratě a křeče. Množství toxické látky nalezené ve vejcích je ale malé a pro dospělé nebezpečí nepředstavuje, potenciální hrozbou je však pro děti. Riziko nyní údajně představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel (X-NL-40155XX).

Nemělo lidstvo už několikrát vymřít?

Samozřejmě není nic příjemného, když se ve vajíčkách objeví podobné svinstvo. Ale neměli jsme náhodou kvůli kontaminovaným potravinám už několikrát vymřít? Jen namátkou z poslední doby: na okurky s bakteriemi EHEC, na posypovou sůl, ptačí chřipku, zkažené maso, antibiotika ve vepřovém, koninu v masových kuličkách anebo na nemoc šílených krav.

Nikdo se jistě nechce cpát po ránu insekticidem, ale zdraví škodlivá je údajně až konzumace sedmi vajíček. Upřímně řečeno: Kdo jich tolik najednou spořádá?

Samozřejmě rozčílení lidí brzy pomine a levná vejce z Nizozemska se zase budou vesele konzumovat. Nikdo si stejně jako předtím nebude lámat hlavu s tím, za jakých podmínek se produkují, hlavně že jsou levná. Není to přece první ani poslední potravinový skandál.

Potraviny jsou a budou zranitelné a vzhledem k rozsahu tohoto odvětví není pořádná kontrola vlastně ani možná. Nikdo nemůže s jistotou říct, že všechny výrobky každý den odpovídají všem normám. Když se něco stane, může to zasáhnout kohokoliv. A nezdá se, že by se v potravinářském průmyslu od uplynulých skandálů něco nějak výrazně změnilo k lepšímu.

Německo, Belgie a Nizozemsko teď stáhly z trhu miliony vajec. Belgické úřady přitom věděly o podezření na kontaminovaná vejce už začátkem června, informovaly o něm ale poprvé až 20. července, protože chtěly nejprve shromáždit více informací, jak to stanoví evropské předpisy.

Další zemí, kde se fipronil ve vejcích objevil, se stalo 22. července Nizozemsko, poté se začaly objevovat případy také v celém Německu, kam se dostalo nejméně 10 milionů kontaminovaných vajec - většinou právě z Nizozemska a Belgie. Nizozemský úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA vyšetřuje 20 procent všech nizozemských drůbežáren, dočasně jich byly uzavřeny dvě stovky.

Česká Státní veterinární správa bude namátkově kontrolovat vejce a kuřecí maso ze šesti evropských zemí, kde se přípravek fipronil mohl v chovech používat. Kromě Belgie, Německa a Nizozemska jde o Francii, Itálii a Polsko.

Vejce z Belgie byla podle veterinární správy na českém trhu naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska v květnu. Kuřecí maso z Belgie se v Česku naposledy objevilo v červnu, je tu ale je určité množství kuřecího z Nizozemska.

Máte-li strach, kupujte vejce z volného chovu

Bakterie EHEC si před lety vyžádala v Německu několik desítek obětí, nicméně nebyla v okurkách, ale v zeleninových klíčkách z egyptských semen, které prodával jeden dolnosaský podnik. Škody, které zemědělcům způsobila okurková a rajčatová panika, byly ale před šesti lety obrovské. V případě ostatních potravinových afér se ale vlastně nikdy nic nestalo. Všichni přežili a většinou také zůstali zdraví.

Při pohledu na západní média se skoro zdá, že nová prasárna v masové potravinářské produkci možná zastíní i skandál s emisemi u dieselových motorů. A přitom se vlastně (zatím) nic závažného neděje.

Člověk by se nerad mýlil, ale masové vymírání lidstva se v Evropě nebude konat ani tentokrát. A pokud ano, nejsou na vině jen zemědělci, kteří ládují do slepiček fipronil, ale v jistém smyslu i ti, kdo své čtenáře a diváky krmí skandály. Když se zbytečně vyvolává panika, dosáhne se pravého opaku: lidé otupí a stanou se lhostejnými k tomu, co vlastně jedí. Zaděláváme si tím tak na další a další průšvihy.

A pokud se někdo v souvislosti se skandálem opravdu vylekal, je tu jedna dobrá rada: Nekupovat vejce v supermarketech, ale z volného chovu někde na rodinném statku přímo od sedláka - pokud tedy ještě nějací zbyli. Tam se ke slepičkám přistupuje úplně jinak, než v monstrózních drůbežárnách, vajíčka také podle toho vypadají a chutnají, prodejce i zákazník navíc komunikují osobně.

A ještě něco: můžete tam také svým dětem ukázat, jací tvorečkové musí padnout na jejich oblíbené kuřecí nugetky. Ani u sedláka samozřejmě není zaručeno, že dodržuje všechny příslušné předpisy, nicméně pokud se tam objeví kontaminované produkty, nejsou jich další den plné supermarkety po celé Evropě.

Tagy: Nizozemsko Německo Belgie zahraničí vejce Státní zemědělská a potravinářská inspekce stažení potravin kvalita potravin potravinová inspekce nebezpečné potraviny

Zdroje: vlastní,Süddeutsche Zeitung,Die Welt,FAZ