Dnes je středa 9. dubna 2025., Svátek má Dušan
Počasí dnes 10°C Oblačno

Angličan vaří z prošlých potravin. Jeho restaurace má pobočky už ve 120 zemích

Angličan vaří z prošlých potravin. Jeho restaurace má pobočky už ve 120 zemích
Smithův restaurační projekt Real Junk Food Project se rozšířil po celém světě | zdroj: Profimedia

Prošlé datum trvanlivosti nemusí znamenat, že zboží patří do popelnice. Angličan Adam Smith se rozhodl bojovat proti plýtvání jídlem tím, že si otevřel restauraci, v níž vaří výhradně z prošlých a kazících se potravin. Jeho koncept slaví takový úspěch, že během necelý dvou let stihl otevřít pobočky ve 120 zemích po celém světě.

Jeho projekt započal v prosinci 2013 v chudé čtvrti Armley v Leedsu. Jeho impérium, Real Junk Food Project, má nyní na 120 restaurací po celém světě. Jeho podniky jsou v Austrálii, Francii, Jižní Koreji, Spojených státech a dokonce až v Nigérii.

"Lidé nás začínají brát vážně," prohlašuje Adam Smith, který právě v britském parlamentu seznamoval se svým bojem proti plýtvání potravinami a naservíroval poslancům pokrmy připravené z potravin získaných z popelnic.

Jeho koncepce je prostá: zachraňuje potraviny, které by se jinak vyhodily, především proto, že mají prošlou záruční lhůtu, a přeměňuje je v chutné pokrmy.

Od počátků jeho Real Junk Food Project (RJFP) bylo takto v jeho podnicích zhodnoceno téměř 200 tun potravin.

Podle OSN je téměř třetina potravin vyrobených ve světě pro lidi každoročně ztracena nebo vyhozena. Jde přibližně o 1,3 miliardy tun.

Podniky RJFP, nabízející jídla za dobrovolný příspěvek zákazníka, obcházejí nařízení zakazující v Británii prodej prošlých potravin.

Potraviny vždy zkontrolují

"Zjišťujeme sami, zda je potravina vhodná ke konzumaci, a to tak, že ji ochutnáme nebo očicháme," vysvětluje Adam Smith.

Jeho prvotním záměrem nebylo nakrmit chudé. Ale mnohde se jeho systém stal prostředkem, jak pomáhat lidem s nízkými příjmy nebo zcela bez příjmů.

Důchodkyně Shena Cooperová s pomocí 90 dobrovolníků řídí podnik RJFP Elsie's v Northemptonu v centrální části Anglie.

"Někteří lidé přicházejí na kávu a kousek koláče a přinesou nějaké ty knížky. Jiní ale nemají žádné prostředky, aby mohli nějak přispět," vysvětluje.

Banány, ale i luxusní šunka a čokoláda

Dobrovolníci musejí připravovat chutné pokrmy z toho, co najdou. Nedávno u Elsie's pozvaný šéfkuchař přetvořil místní produkty s prošlou záruční lhůtou v přímo gurmánský pokrm: jako předkrm se podávaly crostini s hruškovou omáčkou, párky s polentou a jako desert fíky v čokoládě.

"Děje se tolik šokujících věcí. Skutečnost, že se s letadlem obletí půlka světa, aby se dovezly banány, které se pak hodí do popelnice, je k smíchu," říká Shena Cooperová.

V Brightonu dává Adam Buckingham najíst každý týden 200 lidem v jednom kostele. Mezi potravinami, které takto poskytuje, jsou šunka Serrano a čokoláda. "Každého překvapuje, že všechny tyto potraviny mohly skončit v popelnici," říká a vyzývá ke změně zákonů.

Dvě podnikatelky, Tessa Cooková a Saasha Celestialová-Oneová, vytvořily aplikaci Olio, která je určena k navazování kontaktů mezi spotřebiteli, kteří mají přebytek potravin, a těmi, kdo se snaží potraviny zhodnotit.

"Udělaly jsme si průzkum trhu a zjistily jsme, že třetina lidí je nešťastná, když má potraviny vyhodit," vysvětluje Tessa Cooková.

K systému se už připojilo mnoho soukromníků a podniků. Zatím je omezen jen na Londýn, ale Tessa Cooková chce jeho pole působnosti brzy rozšířit.

Zdroje: