Angličan vaří z prošlých potravin. Jeho restaurace má pobočky už ve 120 zemích

Prošlé datum trvanlivosti nemusí znamenat, že zboží patří do popelnice. Angličan Adam Smith se rozhodl bojovat proti plýtvání jídlem tím, že si otevřel restauraci, v níž vaří výhradně z prošlých a kazících se potravin. Jeho koncept slaví takový úspěch, že během necelý dvou let stihl otevřít pobočky ve 120 zemích po celém světě.
Jeho projekt započal v prosinci 2013 v chudé čtvrti Armley v Leedsu. Jeho impérium, Real Junk Food Project, má nyní na 120 restaurací po celém světě. Jeho podniky jsou v Austrálii, Francii, Jižní Koreji, Spojených státech a dokonce až v Nigérii.
"Lidé nás začínají brát vážně," prohlašuje Adam Smith, který právě v britském parlamentu seznamoval se svým bojem proti plýtvání potravinami a naservíroval poslancům pokrmy připravené z potravin získaných z popelnic.
Jeho koncepce je prostá: zachraňuje potraviny, které by se jinak vyhodily, především proto, že mají prošlou záruční lhůtu, a přeměňuje je v chutné pokrmy.
Od počátků jeho Real Junk Food Project (RJFP) bylo takto v jeho podnicích zhodnoceno téměř 200 tun potravin.
Podle OSN je téměř třetina potravin vyrobených ve světě pro lidi každoročně ztracena nebo vyhozena. Jde přibližně o 1,3 miliardy tun.
Podniky RJFP, nabízející jídla za dobrovolný příspěvek zákazníka, obcházejí nařízení zakazující v Británii prodej prošlých potravin.
Potraviny vždy zkontrolují
"Zjišťujeme sami, zda je potravina vhodná ke konzumaci, a to tak, že ji ochutnáme nebo očicháme," vysvětluje Adam Smith.
Jeho prvotním záměrem nebylo nakrmit chudé. Ale mnohde se jeho systém stal prostředkem, jak pomáhat lidem s nízkými příjmy nebo zcela bez příjmů.
Důchodkyně Shena Cooperová s pomocí 90 dobrovolníků řídí podnik RJFP Elsie's v Northemptonu v centrální části Anglie.
"Někteří lidé přicházejí na kávu a kousek koláče a přinesou nějaké ty knížky. Jiní ale nemají žádné prostředky, aby mohli nějak přispět," vysvětluje.
Banány, ale i luxusní šunka a čokoláda
Dobrovolníci musejí připravovat chutné pokrmy z toho, co najdou. Nedávno u Elsie's pozvaný šéfkuchař přetvořil místní produkty s prošlou záruční lhůtou v přímo gurmánský pokrm: jako předkrm se podávaly crostini s hruškovou omáčkou, párky s polentou a jako desert fíky v čokoládě.
"Děje se tolik šokujících věcí. Skutečnost, že se s letadlem obletí půlka světa, aby se dovezly banány, které se pak hodí do popelnice, je k smíchu," říká Shena Cooperová.
V Brightonu dává Adam Buckingham najíst každý týden 200 lidem v jednom kostele. Mezi potravinami, které takto poskytuje, jsou šunka Serrano a čokoláda. "Každého překvapuje, že všechny tyto potraviny mohly skončit v popelnici," říká a vyzývá ke změně zákonů.
Dvě podnikatelky, Tessa Cooková a Saasha Celestialová-Oneová, vytvořily aplikaci Olio, která je určena k navazování kontaktů mezi spotřebiteli, kteří mají přebytek potravin, a těmi, kdo se snaží potraviny zhodnotit.
"Udělaly jsme si průzkum trhu a zjistily jsme, že třetina lidí je nešťastná, když má potraviny vyhodit," vysvětluje Tessa Cooková.
K systému se už připojilo mnoho soukromníků a podniků. Zatím je omezen jen na Londýn, ale Tessa Cooková chce jeho pole působnosti brzy rozšířit.