Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Musk se díky (nebo spíš kvůli) rekordní ztrátě jmění dostal do Guinnessovky

Musk se díky (nebo spíš kvůli) rekordní ztrátě jmění dostal do Guinnessovky
Elon Musk | zdroj: Profimedia

Šéf společností Tesla a Twitter a ještě donedávna nejbohatší člověk na světě Elon Musk přišel od listopadu 2021 o tolik majetku, že překonal světový rekord v „největší ztrátě osobního jmění v historii“ a dostal se až do Guinnessovy knihy. Takový zápis jej určitě nepotěší, závistivci a stoupenci rudozelené woke ideologie tomu naopak se zadostiučiněním tleskají nad hlavou.

Zápis do knihy potvrdila společnost Guinness World Records. Odkazuje přitom na časopis Forbes, podle nějž kleslo Muskovo jmění z maxima 320 miliard dolarů v listopadu roku 2021 na 155 miliard dolarů v prosinci 2022, tedy o 165 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč). Jiné zdroje uvádějí, že ztráta mohla činit až 200 miliard dolarů. Přesnou sumu je téměř nemožné zjistit, přesto ale výrazně překonává předchozí rekord 58,6 miliardy dolarů, o něž v roce 2000 přišel japonský investor Masajoši Son.

Hlavní příčinou propadu Muskova majetku je pokles akcií automobilky Tesla, které loni odepsaly zhruba dvě třetiny hodnoty. Tesle podle analytiků přibývá konkurence, potýká se s problémy ve výrobě a Musk se příliš věnuje Twitteru.

Tuto firmu, která provozuje stejnojmennou sociální síť, koupil Musk loni v říjnu za zhruba za 44 miliard dolarů. V průběhu roku prodal velké množství akcií Tesly, aby získal prostředky k financování této akvizice.

V prosinci přišel šéf společnosti Tesla o pozici nejbohatšího člověka na světě, kterou obsadil Bernard Arnault, zakladatel a ředitel francouzského koncernu LVMH, který se věnuje prodeji luxusního zboží. Ale jak říká Doug Badman ve filmu Limonádový Joe.: „Obchody nejdou, ale jsem ještě odporně bohat.

Zdroje: