Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Oblačno

Moderní koberce by měly být zároveň i ekologické

Moderní koberce by měly být zároveň i ekologické
zdroj: Dariusz Jarzabek / Stock.adobe.com

Doba nahrává ekologii a lidé se stávají uvědomělejší. Snažíme se přírodě škodit co nejméně, a i takovou banalitou, jako je například nákup koberce můžeme udělat něco pro dobro naší planety. Stačí nebýt lhostejný a zaměřit se na takové produkty, které jsou ekologicky šetrné. V dnešním článku se podíváme na to, co byl měl takový eko koberec vlastně splňovat.

Recyklované materiály

Asi tím nejhlavnějším znakem, které by měly ekologické moderní koberce mít je to, že jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů. Může se jednat příkladem o plasty, sklo, textilie nebo staré koberce. Může to vypadat nerealisticky, ale opravdu z těchto věcí jde vytvořit něco moderního, krásného a šetrného k přírodě. Navíc tím, že se tyto materiály znovu použijí, přispíváte k redukci odpadu a šetření přírodních zdrojů.

Ekologicky šetrná vlákna

Další neméně důležitou věcí je rozhodně to, z čeho byla vyrobena kobercová vlákna. Výrobci často volí taková, jež jsou vyrobená z ekologicky šetrných zdrojů, jako je bambus, konopí, vlna nebo recyklovaná bavlna. Tyto materiály mají výrazně nižší dopad na životní prostředí ve srovnání s tradičními syntetickými vlákny, jako je polyester.

Volatilní organické sloučeniny

Tyto látky, které se také mohou označovat zkratkou VOC mohou unikat do vzduchu a přispívat k znečištění prostředí. Proto jsou ekologické koberce vyrobeny ve většině případů tak, aby měly co nejnižší obsah těchto nežádoucích sloučeniny. Tím logicky přispívají k lepší kvalitě vzduchu.

Závěrem můžeme říct jen tolik. I když to poslední dobou vypadá, že se z ekologie stává jen další módní trend, není to tak. Jen je situace natolik vážná, že pokud chceme lepší budoucnost pro sebe a následující generace, musíme do ní sami něco investovat. A tohle je dobrý začátek.

Zdroje:
Inzerce