Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Zemřel diplomat Martin Povejšil, bývalý velvyslanec při EU či NATO

Zemřel diplomat Martin Povejšil, bývalý velvyslanec při EU či NATO
Martin Povejšil | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Ve věku 62 let zemřel diplomat Martin Povejšil, bývalý velvyslanec České republiky při Severoatlantické alianci (NATO), Evropské unii, ve Španělsku či v Chile. Na síti X, dříve twitteru to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Povejšil naposled působil jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální ministerstva zahraničí.

„S velikou bolestí jsem přijal zprávu o úmrtí jednoho z nejlepších diplomatů, kterého naše země kdy měla, Martina Povejšila. Martin byl pro mě nejen váženým kolegou, ale i vzorem, od kterého jsem se každý den učil a naslouchal mu,“ uvedl Lipavský.

Šéf české diplomacie si Povejšila vážil pro jeho upřímnost, rozvahu i rozhodnost. „Pro českou diplomacii odvedl obrovský kus práce na poli bezpečnosti, v NATO, v EU, ve Španělsku a Chile. Myslím teď především na jeho rodinu, která mu byla při jeho práci pro Českou republiku oporou,“ dodal ministr.

„Odchodu Martina Povejšila je mi moc líto. Znal jsem ho dlouhé roky jako skvělého profesionála a hlavně člověka. Bude nám chybět. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ napsal na síti X prezident Petr Pavel. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) byl Povejšil vynikajícím a úspěšným diplomatem. „Vážil jsem si jeho kompetence a profesionality, měl jsem možnost osobně poznat jeho práci ve Španělsku, v Bruselu a naposledy na MZV. Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině. Čest jeho památce,“ uvedl.

Povejšilův odchod je velkou ztrátou nejen pro českou diplomacii, ale pro celou Českou republiku, napsal místopředseda Senátu Tomáš Czernin (TOP 09). V oblastech bezpečnosti a diplomacie měl podle něj obdivuhodný přehled.

V Chile Povejšil působil v letech 1994 až 1998, ve Španělsku a Andoře mezi lety 2000 a 2004. Velvyslancem při NATO byl v letech 2009 až 2012, posléze se stal ambasadorem při Evropské unii. Na ministerstvu působil jako odborný náměstek, přičemž se letos po změnách na základě koaliční novely služebního zákona jeho pozice změnila na vrchního ředitele sekce.

Povejšil byl také spolutvůrcem Bezpečnostní strategie, kterou letos schválila vláda. V červnu o dokumentu řekl, že je v mezinárodním srovnání nejotevřenější, nejadresnější a nejpřímější vůči hrozbám a rizikům. Strategie mimo jiné uvádí, že Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku a je hrozbou pro bezpečnost. Čína podle materiálu zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost.

Podle ministerstva zahraničí se Povejšil zásadně zasloužil o českou diplomacii. „Od svého nástupu na ministerstvo zahraničních věcí v roce 1990 se díky své neúnavné práci pro náš stát a jeho ukotvení mezi svobodnými demokratickými západními zeměmi stal legendou a ztělesněním těch nejlepších vlastností české diplomacie,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. Neocenitelný byl podle resortu jeho odborný přínos pro integraci ČR do NATO i EU a utváření a prosazování české zahraniční a bezpečnostní politiky. 

Zdroje: