Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Aktualizováno: Ministr zdravotnictví Arenberger končí, nahradí ho Adam Vojtěch

Aktualizováno: Ministr zdravotnictví Arenberger končí, nahradí ho Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger čelil kritice kvůli tomu, jak informoval o svém majetku | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Premiér Andrej Babiš informoval o tom, že ministr zdravotnictví Petr Arenberger se chystá rezignovat na svou funkci ministra zdravotnictví. Do čela ministerstva nastoupí znovu Adam Vojtěch.

(AKTUALIZOVÁNO) Za jediné své pochybení odcházející ministr zdravotnictví Petr Arenberger považuje nesprávně vyplněné majetkové přiznání, což je přestupek, za který se omluvil. „Co jsem poté zažil, připomínalo mediální lynč,“ řekl dnes na tiskové konferenci. Uvedl také, že je rád, že nabídce premiéra a prezidenta v době, kterou považuje za medicínsky závažnou a složitou i tím, že je čtyři měsíce před volbami, vyhověl. „Panu premiérovi jsem dnes ráno do Bruselu oznámil svou rezignaci. Jsem přesvědčen, že změna v této fázi nebude mít vliv na řešení pandemie,“ dodal. O tom, že se jeho nástupcem stane exministr Adam Vojtěch, se dozvěděl z médií. Po Arenbergerově proslovu tisková konference skončila, novináři nemohli položit dotazy.

Z funkce ministra zdravotnictví se stala krátkodobá brigáda, a to si zdravotnictví nezaslouží. ČTK to v reakci na dnešní rezignaci ministra Petra Arenbergera řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj je návrat Adama Vojtěcha obrazem toho, že premiér Babiš nemá nikoho, kdo by byl ochoten se stát ministrem zdravotnictví. „Takže mu zbyl pouze Adam Vojtěch, jehož kvalifikací pro tento post je naprostá loajalita k premiérovi. A to je samozřejmě na výkon funkce ministra málo,“ dodal Kubek.

„Kdyby ta situace nebyla tragická, byla by komická, protože ministři zdravotnictví se střídají jako apoštolové na orloji. Z té funkce se stala krátkodobá brigáda a něco takového si zdravotnictví nezaslouží,“ řekl Kubek. Komora se prý snaží spolupracovat s každým ministrem, ale když se takto střídají, prakticky to nejde.

Epidemiolog Rastislav Maďar Maďar, který je členem odborné poradní skupiny MeSES návrat Vojtěcha vítá. „Vždy dal na rady odborníků a jeho spolupráce s MeSES by byla určitě výborná. I když už bychom pod ministerstvo asi nešli. Očekávám, že by v létě řešil i necovidovou agendu, a to je taky moc dobře. Zná lidi i procesy, ve všem na ministerstvu je zorientovaný. Skutečně dobrý tah,“ napsal ČTK Maďar.

Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček považuje rezignaci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera za logickou. Návrat jednoho z jeho předchůdců Adama Vojtěcha do vlády pak ukazuje, že snaha ANO mít nepolitické ministry narazila na své limity, napsal Hamáček ČTK. Hamáček připomněl, že ve vládě platí koaliční dohoda, že za své personální nominace odpovídá každá strana sama. „Rezignace ministra Arenbergera je logická, nicméně volba jeho nástupce je pro nás překvapením,“ konstatoval Hamáček.

Opozice: S Babišovou vládou už nikdo nechce spolupracovat

Představitelé opozičních stran kritizují v souvislosti s odchodem ministra Arenbergera i ohlášeným návratem jednoho z jeho předchůdců Vojtěcha do vlády personální politiku premiéra Andreje Babiše. S předsedou vlády podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky nechce už nikdo odborně schopný spolupracovat. Také podle poslance ODS Bohuslava Svobody již nemá Babiš kde brát.

„Jsem rád, že se neživím politickou satirou, protože bych byl dnešním dnem definitivně bez práce. Adam Vojtěch možná nikomu nikdy moc nevadil, jeho nezvládnutí nástupu druhé vlny pandemie covidu a předražené nákupy ochranných pomůcek ale zapomenout nelze,“ uvedl v tiskové zprávě Svoboda. Babiš podle něj nemá kde brát, takže nastává „recyklace“.

Vláda překonává v neschopnosti a chaosu sama sebe, míní šéf Pirátů Ivan Bartoš. Počet výměn ministrů zdravotnictví v době pandemie je podle něj neodpovědný vůči občanům. „Jde o zásadní pochybení vlády, především pak jejího předsedy, který není schopen zajistit stabilitu resortu, ani důvěryhodného kandidáta bez skandálů,“ sdělil Bartoš ČTK.

Arenberger podle Bartoše odchází po sérii „nekonečných průšvihů“. „Bohužel jen proto, aby se na jeho místo vrátil Adam Vojtěch, který je spojovaný s neprůhlednými zakázkami ohledně nákupů ochranných pomůcek ze začátku pandemie,“ uvedl. Nejvyšší kontrolní úřad pirátskou kritiku ohledně nákupů označil za oprávněnou, doplnil Bartoš. „Kabinet místo vyvození odpovědnosti nyní vrací Adama Vojtěcha na post ministra,“ kritizuje Bartoš.

Předseda lidovců Marian Jurečka ČTK sdělil, že evidentně už nikdo schopný nechce mít s Babišovou vládou nic společného. „A tak se vrací Adam Vojtěch, který nestihl odejít na ambasádu do Finska, kam měl být vyslán. Takto fakt nelze dělat dobrou správu země,“ konstatoval. Jako Babiš by se podle něj žádný dobrý manažer nechoval. „Je to zoufalá personální politika premiéra, když ministr který byl odvolán pro neschopnost, se po pár měsících opět vrací do úřadu,“ doplnil.

Arenberger učinil jediné možné rozhodnutí, které měl udělat už dávno, míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Usvědčený podvodník a lhář nemá ve vládě co dělat. Ještě by se jeho odchodem měli inspirovat předseda a místopředseda vlády a zabalit to úplně,“ konstatovala. Návrat Vojtěcha podle ní ukazuje, že „vládního cirkusu se nechce účastnit vůbec nikdo“.

I podle šéfa STAN Víta Rakušana měl Arenberger skončit dříve. „Jednoznačně se ukazuje totální neschopnost premiéra vybrat si schopné a slušné lidi do své vlády. Už sahá po těch, které on sám pro neschopnost vyhodil, což považuji za politickou zoufalost. V této chvíli je tedy naprosto zřejmé, že do této vlády chaosu žádný skutečný odborník jít nechce,“ napsal ČTK Rakušan.

(10:29, původní zpráva) „Mluvil jsem s ním včera a dneska ráno mi potvrdil svou rezignaci,“ řekl Babiš na dnešním brífinku, který se konal po summitu EU v Bruselu. Petr Arenberger byl čtvrtým ministrem zdravotnictví v době epidemie. 

Ministr Arenberger čelil kritice především kvůli tomu, jak informoval o svém majetku. Podle Babiše se k odstoupení ministr rozhodl také kvůli tlaku na rodinu. „Celá rodina je pod tlakem, to je hlavní důvod,“ uvedl Babiš. Arenberger podle něho podcenil, že na úrovni ministra musí být majetková přiznání přísnější. S ministrem se podle svých slov premiér na postupu dohodl.

V poslední době se začaly odkrývat nesrovnalosti v majetkovém přiznání Arenbergera. Nepřiznal desítky nemovitostí nebo příjmy z klinických studií.

Novým ministrem zdravotnictví se stane Adam Vojtěch, který v čele resortu skončil minulý rok v září. „V září po covidové zátěži se rozhodl, že odejde. Mrzelo mě to, protože si myslím, že byl velice dobrý ministr. Teď jsme se domluvili, že nastoupí a bude ve funkci ministra až do demise této vlády,“ řekl Babiš a dodal, že ještě chystanou změnu musí projednat s prezidentem Milošem Zemanem. „Předpokládám, že nebude mít žádné výhrady,“ uvedl. V polovině května Zeman řekl, že by proti Arenbergerovu odchodu z funkce neměl námitky.

S Vojtěchem, který post ministra zdravotnictví opustil loni v září s vysvětlením, že ho řízení resortu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo, hovořil Babiš o možném návratu do vlády minulý týden. Dnes ho zatím o dalším vývoji neinformoval. „No já bych mu přece jen zatelefonoval,“ uvedl premiér na dotaz, zda za Arenbergera má náhradu a kdo to je. O pár vteřin později doplnil, že to může říct a že doufá, že Vojtěch bude ministerstvo řídit do demise vlády, tedy konce kabinetu očekávaného v souvislosti s říjnovými volbami.

Ministři zdravotnictví v Babišově vládě:

Petr Arenberger (48 dnů) 7.4. 2021 - 25.5. 2021
Jan Blatný (160 dnů) 29.10. 2020 - 7.4. 2021
Roman Prymula (38 dnů) 21.9. 2020 - 29.10. 2020
Adam Vojtěch (1 013 dnů) 13.12.2017 - 21.9.2020

Jde o třináctou změnu v čele resortů v Babišově vládě. Naposledy se změnil ministr zahraničních věcí - Jakub Kulhánek nahradil Tomáše Petříčka. Arenbergerovi Babiš za účast ve vládě poděkoval. Poznamenal, že si váží toho, že se funkce ujal krátce před volbami.

Zdroje:
ČTK, aktualne.cz, Seznam Zprávy, iRozhlas.cz