Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Ministr spravedlnosti Kněžínek končí, nahradí jej Benešová

Ministr spravedlnosti Kněžínek končí, nahradí jej Benešová
Jan Kněžínek | zdroj: Profimedia

Ministr spravedlnost Jan Kněžínek (za ANO) podá k 30. dubnu demisi. Novou šéfkou resortu premiér Andrej Babiš jmenuje Marii Benešovou, bývalou nejvyšší státní zástupkyni a ministryni spravedlnosti z úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

"Ke dni 30. dubna 2019 jsem se rozhodl podat demisi na funkci ministra spravedlnosti, kterou jsem dne 15. dubna 2019 ústně oznámil premiérovi a následně mu ji písemně předal dne 16. dubna 2019. Toto své rozhodnutí jsem dlouho zvažoval a původně jsem ho směřoval spíše na letní měsíce, nakonec bylo akcelerováno tím, že jsem již nechtěl čelit mediálním spekulacím o mém konci ve funkci. Přijde mi logické odejít v okamžiku, kdy zároveň dochází i k výměnám jiných ministrů," stojí ve vyjádření odstupujícího ministra spravedlnosti. 

Dle svých slov se Kněžínek vrací do své předchozí služební pozice odborného náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády na Úřadu vlády ČR a člena Legislativní rady vlády. Ve vyjádření rovněž dodal, že nikdy netoužil po politické kariéře. 

Premiér Andrej Babiš České televizi potvrdil, že ministerstvo nově povede Marie Benešová, která již v této funkci působila v rámci úřednické vlády Jiřího Rusnoka (10. červenec 2013 - 29. leden 2014).

Zdroje:
čt24, Ministerstvo spravedlnosti