Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Komentář: Ministerstvo financí se chlubí neomezeným voláním za 54 korun. A kolik platíte vy?

Komentář: Ministerstvo financí se chlubí neomezeným voláním za 54 korun. A kolik platíte vy?
Andrej Babiš teď bude mít telefonování levnější | zdroj: Profimedia

Ministerstvo financí se pochlubilo tím, že si dokázalo vyjednat zásadní snížení cen služeb mobilního operátora. Je skvělé, že ministerstvo – financované jak jinak než z veřejných peněz – ušetří za služby. Šetří tím přeci i naše peníze. Problém je v tom, že i tuhle úsporu bude muset někdo zaplatit, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

A kdo jiný to má být než běžný, koncový, nefiremní a neministerský zákazník.

"Díky nové rámcové smlouvě se společností T-Mobile zaplatí resort za jednotlivé tarify jedenáctkrát nižší cenu, než jakou platilo v roce 2013," pochlubilo se v tiskové zprávě ministerstvo.

Čtyřletý kontrakt na provoz služebních telefonů celého resortu vysoutěžil T-mobile za 22, 6 milionu korun.

Což přeloženo znamená toto:

Srovnání cen Srovnání cen | zdroj: Hlídací Pes

Jakkoli to zaměstnancům ministerstva (a také Generálního finančního ředitelství, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a Generálního ředitelství cel) ze srdce přejeme, cena za neomezené volání 54 Kč měsíčně bude jen těžko odpovídat vynaloženým nákladům operátora.

Stejně tak – jak ukazují zkušenosti ze zahraničí – neodpovídají realitě běžné nabídkové ceny za neomezené volání (s přídavkem omezených dat) kolem osmi stovek.

Tarify českých operátorů a hlavně mobilní data jsou mezi nejdražšími v Evropské unii (opakovaně na to upozorňuje například nedávno založené sdružení Telefonující).

Ceny pro vyvolené státní zaměstnance, jimiž se s chutí pochlubil i samotný ministr financí Andrej Babiš, tak působí spíš jako červený hadr.

Nebo jako vzkaz premiéru Sobotkovi – strčte si ty svoje snahy (snížit ceny za telefonování a mobilní data pro koncové zákazníky na rozumnou úroveň) za klobouk.

Dodatek.

Aby té radosti nebylo málo, přispěchal se na sociálních sítích svým úspěchem v boji za levné volání pochlubit i ministr zemědělství Jurečka. Ale aspoň že si vzpomněl na ty ubohé občany…

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: