Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Komentář: Metál pro Michala Davida: Proti Zemanově gustu žádná kavárna

Komentář: Metál pro Michala Davida: Proti Zemanově gustu žádná kavárna
Michal David, hitmaker do každého počasí a do každého režimu | zdroj: Profimedia

Proč zoufat? V paletě metálů pro spřátelené umělce, které Miloš Zeman za svého prezidentství uděloval, není Michal David, výjimečně talentovaný muzikant, zdaleka nejhorší volbou. 

Miloš Zeman udělí státní vyznamenání Michalu Davidovi. Hitmakerovi ho připíchne na klopu v den stého výročí vzniku Československa, 28. října.

Proč právě David, kdysi nejviditelnější pop-reklama na báječný "socík" obehnaný ostnatým drátem? Prezident to vysvětlil v rozhovoru na webu Blesk.cz. "Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice," pravil. A hudebník, který proslul třeba spartakiádní vypalovačkou Poupata (viz video), podle něj toto kritérium naplnil, protože "celý život zpívá milionům lidí".

Takže jakýpak David? Je to vlastně Goliáš.

zdroj: YouTube

Zeman nicméně pomlčel o druhém kritériu: Michal David je loajální vůči jeho veličenstvu Miloši I. Podpořil ho v kampani a zpíval na jeho inaugurační party.

A to se počítá!

Všichni prezidentovi kamarádi

Jenže proč lamentovat? V paletě metálů pro spřátelené umělce, které Zeman za svého prezidentství uděloval, není David, výjimečně talentovaný muzikant, zdaleka nejhorší volbou. 

Namátkou: "Za zásluhy v oblasti umění" dekoroval režiséra Filipa Renče, který stál za jeho volebním klipem, kamaráda ze sociální demokracie Frantu Ringa Čecha i parťáka z voleb Danielu Hůlku. Na flísovou mikinu pak připínal medaili režiséru Robertu Sedláčkovi, který natočil dokument "Miloš Zeman: nekrolog politika a oslava Vysočiny".

Třešničkou na dortu mezi dekorovanými byl pak Zemanovi nakloněný normalizační novinář Petr Žantovský, který se o stát zasloužil zejména tím, že napsal knihu rozhovorů s názvem "Miloš Zeman, zpověď informovaného optimisty".

Vyznamenání pro Michala Davida tedy nemůže nikoho překvapit. Tím spíš, že jeden z komerčně nejúspěšnějších hudebníků všech režimů byl posledním nevyznamenaným z kvarteta, které přišlo v březnu Zemanovi zazpívat na jeho druhý inaugurační večírek.

Helena Vondráčková, Daniel Hůlka i Václav Neckář si už z Pražského hradu metál odnesli. A Vláďovi Štanclovi, aka Michalu Davidovi, se poté, co byl zrušen Zlatý slavík, nějaká medaile šikne.

Když se podaří…

Otázkou je, jaký stát má prezident na mysli, když Davidovi uděluje vyznamenání za "Za zásluhy o stát". Vždyť hudebník prožil hvězdné chvíle v normalizovaném Československu, které se odporoučelo do historie v listopadu devětaosmdesátého. Chce ho snad Zeman k jubileu státu připomenout?

Michal David byl tváří propagace "šťastného a bezstarostného" socialistického mládí v době, kdy se "dařilo, co se dařit mělo, a tak bylo krásně na světě". Některé z textů jeho písní psal novodobý Koniáš české kultury, tajemník kulturního oddělení Ústředního výboru KSČ Miroslav Müller – pod pseudonymem Miroslav Melen.

Diskomág David o sobě říká, že byl a je apolitický. Dá se mu to věřit. Jinak by nemohl nahrávat skladby pro spartakiádu i sokolský slet, hrát komunistickému potěru (svazákům), sociálním demokratům, Miloši Zemanovi anebo manželům Babišovým (na svatbě) na Čapím hnízdě.

U dekorované persony bych ale předpokládal zřetelnou hodnotovou orientaci. Takovou, jaká byla patrná u jiných vyznamenaných z nedávné doby. Třeba u sira Nicholase Wintona, zachránce židovských dětí z okupovaného Československa, anebo generála Jaroslava Klemeše, radiotelegrafisty, který za války udržoval z Prahy spojení s Londýnem. Mimochodem, oba (moudře) dekoroval právě Zeman.

K jubileu estrádu?

Dvojnásob pečlivý výběr dekorovaných bych očekával v roce stého výročí vzniku Československa. Takže věřím, že Michal David bude jediným Zemanovým úletem do normalizačního popíku a že to Máša, Dáša i Nataša (tady) ocení.

A taky doufám, že ceremoniál se nezvrhne v estrádu. Že si z něj vyznamenaní nebudou odnášet jubilejní céčka a na odchodu je nevyprovodí rozjuchaný song o tom, jak "se to oslaví" a jak "prohloupí jen ten, kdo se moc nebaví" (viz video).

zdroj: YouTube

 

Zdroje:
Vlastní