Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Zemanův inaugurační mejdan

Komentář: Zemanův inaugurační mejdan
Inaugurace Miloše Zemana | zdroj: Profimedia

Inaugurace prezidenta? Spíš mejdan Miloše Zemana a jeho přátel na náklady daňových poplatníků.

Pokud jste dosud nevěděli, co bude dělat Miloš Zeman příštích pět let, pak byste v tom už měli mít jasno. Po jeho inauguračním projevu je patrné, že si bude vyřizovat účty se svými kritiky.

Na slova, která prezident vyslovil v lednu na oslavě svého volebního vítězství v pražském Top hotelu, můžete zapomenout. "Chtěl bych být poněkud pokornější, méně sebevědomý a vstřícnější vůči názorům lidí, kteří mají jiné názory. Chtěl bych být méně arogantní," ujistil tam Zeman.  

Pokud jste to od něj vzali vážně a pokládali to za slib, pak mu nemusíte věřit ani slib prezidentský, který složil ve čtvrtek a po kterém následoval projev. Zcela protikladný – sebevědomý, nevstřícný a arogantní.

Trefný komunista

Nestává se mi, že bych souhlasil s nějakým komunistou. Tentokrát jsem však přitakal hodnocení inaugurace, jehož se dopustil na Twitteru Jiří Dolejš a které pokládám za výstižné. "Inaugurace fakt poněkud promarněná příležitost. Chvílemi to bylo jak u Soukupa na Barrandově a ne ve Vladislavském sále. Škoda," napsal komunistický poslanec.

Druhá inaugurace Miloše Zemana bude nepochybně vzpomínána pro protest poslanců, kteří se obrátili k prezidentovi zády a odkráčeli ze sálu. Leckoho při ní zaujala Zemanovu ruka, která při slibu nespočinula na ústavě. A leckdo mohl být překvapen, že na protokolárně klíčovém místě seděla manželka kancléře, zatímco předseda ústavního soudu se krčil v rohu poblíž reproduktoru.

Pozoruhodné bylo i to, že na chvíli se v sále ozvala Modlitba pro Martu, kterou pustil nějaký záškodník. "Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášť, strach a svár ty ať pominou, ať už pominou.."

Slova zloba, zášť a svár by se dala vtělit do titulku Zemanova projevu. Táhla se jím jako červená nit.

… a hrrr na novináře

Zeman neřekl v inaguračním projevu ani slovo k tomu, jakou roli chce hrát v domácí politice při sestavování vlád a jak se chce angažovat v zahraniční politice jako státní reprezentant. Zato ho využil k tomu, aby se vypořádal s kritiky.

Zaútočil na uhlobarona Zdeňka Bakalu. Budiž, není to žádný Mirek Dušín, podvedl nájemníky a o horníky si leštil polobotky. Jenže útok na Bakalu byl pro Zemana pouze můstkem k tomu, aby se dostal k nenáviděným novinářům - k nepřátelům lidu, kteří by se měli likvidovat. Ve své řeči je obvinil, že "manipuluji s veřejností".

"Noviny z vydavatelství Economia (které vlastní Bakala) nás každodenně poučují o tom, jak se máme chovat. Podle mého názoru novinář, který bere peníze získané tímto způsobem, by neměl mít naši úctu a neměli bychom ho brát vážně," nabádal prezident.

Tím ale útok na novináře neskončil. Zeman si vzal do prádla veřejná média, zejména Českou televizi. "Zpravodajství naší veřejnoprávní vyvážené, objektivní České televize bylo v minulosti výrazně ovlivněno její příchylností ke straně, která se jmenuje TOP 09," pokračoval prezident a k tomu připojil varování: "Budu předpokládat, že vzhledem k nedávnému volebnímu výsledku této strany se Česká televize stane napříště poněkud vyváženější."

Jasný vzkaz: "Nazdar, vy tam na Kavkách! Polepšete se. Jinak vás s Okamurou znárodníme!"

(Záznam projevu, jeho přepis, seznam poslanců a senátorů, kteří opustili Vladislavský sál, i Zemanův životopis naleznete na stránce "nevyvážené" ČT – zde.)

Jen pro kamarády

Nejen projev, ale také samotná organizace inaugurace napovídá, že Zeman se svou hradní družinou prezidentský úřad podřídil svým zájmům a dočista ho zprivatizoval – podobně jako zloduch Bakala OKD. Pozvánku hradní kancelář adresovala jen těm hejtmanům, kteří nepodpořili Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Nedostal ji ani rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Vrchní protokolář Hradu Vladimír Kruliš to vysvětlil svérázně: "Pokud pořádáte oslavu, tak si taky nezvete lidi, kteří s vámi nesouhlasí, nemají vás rádi a veřejně to všude říkají."

Z toho vyplývá, že Zeman a spol. nepokládali inauguraci za státní ceremoniál, kam se zvou lidé podle jejich postavení (funkcí). Měli ji za soukromý mejdan, kam si zvete kamarády. Na účet daňových poplatníků.

Kdo by to ale Miloši Zemanovi nepřál?

Zdroje:
Vlastní