Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Město, kde je zakázáno používání mobilů i mikrovlnek

Město, kde je zakázáno používání mobilů i mikrovlnek
Život ve stínu teleskopu | zdroj: Profimedia

Přestavte si život bez mobilních telefonů, internetu, ale i třeba bez mikrovlnky nebo dálkového ovládání televize. V americkém městečku Green Bank v Západní Virginii je toto vše zakázané. Už více než šedesát let.

Green Bank je místem zaslíbeným pro všechny lidi toužící po izolaci od okolního světa, kteří ale nechtějí riskovat, že na odlehlém místě uvíznou po dobu několika týdnů, ne-li měsíců. Nebo pro ty, kdo věří, že jim wifi a v podstatě veškeré radiové vlny ničí tělo a duši.

Městečku se nachází v takzvané zóně radiového klidu, leží totiž ve stínu obřího teleskopu a záznamy observatoře mohou ovlivnit prakticky všechny, i ty nejmenší pozemské radiové vlny a mikrovlny.

O mobilních telefonech, natož smartphonech a jejich používání na ulici se místním může leda zdát. Jdete pozdě na schůzku? SMS, natož zpráva přes Messenger či WhattsApp vás nezachrání. Druhá strana holt buď počká, nebo máte smůlu.

profimedia-0375848677 Radiohlídka | zdroj: Profimedia

Zóna radiového klidu byla zřízena v roce 1958, aby stále se zvyšující počet zařízení nenarušoval signály přicházející z vesmíru. Už v té době v oblasti s nulovou tolerancí téměř nikdo nežil, proto se zákazem neměl prakticky nikdo problém. A ani dnes nepatří Green Bank se svými zhruba 140 obyvateli mezi velkoměsta…

Protože je v dnešní době velmi složité zamezit šíření radiových vln, má oblast i speciální hlídku, která dodržování zákazu kontroluje. Nelegální vysílání objevuje prakticky denně. Domácnosti sice fungují na kabelové internetové připojení, ale malé domácí wifi se už tak nějak tolerují – vědci a hlídači o nich mají přehled.

Horší je, když někdo koupí zařízení, u kterého by nečekal, že radiové vlny vydává – mohou to být třeba ledničky, dětské chůvičky nebo třeba klimatizace s ovládáním pomocí mobilní aplikace. Pokuta za nedodržení zákazu je ale spíš symbolická – 50 dolarů – a je navíc prakticky nevymahatelná.

Zdroje:
Vlastní