Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Ukaž mi svůj mobil - a já ti řeknu, co jsi zač

Ukaž mi svůj mobil - a já ti řeknu, co jsi zač
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

S tím, že přes mobilní telefon můžeme být sledováni na každém kroku a že se z jeho dat dá ledacos vyčíst, jsme se už se skřípěním zubů tak nějak vyrovnali. Ale mobil o nás může prozradit i něco navíc - stačí chemická analýza displeje.

Ukaž chemikovi svůj mobil nebo tablet, a on hned ví, co jsi zač. Není k tomu ani třeba zkoumat data, postačí jen pomocí hmotnostního spektrometru analyzovat stopy, které na displeji zanechaly prsty.

Přesně to před časem udělali experti Kalifornské univerzity v San Diegu a je s podivem, co všechno dokázali z upatlaného displeje vyčíst. Jednoznačně dokázali určit pohlaví uživatele, jakou používá kosmetiku, zda si barví vlasy, bere prášky proti depresi, léčí si plíseň na nohou, jí ostrá jídla, má raději pivo než víno nebo zda použil krém na opalování.

Každé testované osobě dokázali vědci sestavit osobní profil – podobně jako policie vytváří profil pachatele na základě stop zajištěných na místě činu.

Při každodenních činnostech, jako je pití, polykání prášků nebo mytí rukou, se některé substance dostávají na prsty, a tím pádem také na dotykový displej. Jiné látky vznikají při pocení a některé – jako například krém na opalování – jsou prokazatelně přítomné i několik měsíců po použití.

Tyto molekulární stopy našeho životního stylu by podle šéfky výzkumu Aminy Bouslimaniové mohly být v kriminalistice doplňkem tradičních důkazů, jako jsou otisky prstů nebo stopy DNA. Tým nyní zkoumá, zda tato metoda stejně spolehlivě funguje i u dalších osobních předmětů, jako jsou třeba propisky, peněženky, klíče nebo kliky u dveří.

Zdroje:
Vlastní