Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Máte vysoký tlak? Na tyto potraviny raději zapomeňte

Máte vysoký tlak? Na tyto potraviny raději zapomeňte
Příliš mnoho soli tělu škodí. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vysoký krevní tlak představuje rizikový faktor řady kardiovaskulárních onemocnění. Jeho léčba zdaleka nespočívá pouze v užívání léků, neméně důležitá je také vhodná změna životosprávy. Víte, které potraviny krevnímu tlaku zrovna nesvědčí?

Cukr

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit vysoký krevní tlak, je hubnutí. Pokud se chcete zbavit nadbytečných kil, začněte s omezením jednoduchých cukrů. Ty najdete například v čokoládách, sušenkách, bonbonech nebo slazených nápojích.

Hranolky a slanina

Smažené hranolky nebo slanina mohou být uvedeny jako příklad tučných potravin s vysokým obsahem soli, kterým bychom se rovněž měli vyhnout, pokud nás trápí zvýšené hodnoty krevního tlaku.

Plnotučné mléko

Mléko je sice bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a vitamínu D, pokud je ale plnotučné, obsazuje rovněž velké množství nasycených tuků. Trpíte-li hypertenzí, raději zvolte polotučnou či nízkotučnou variantu.

Káva

Kofein, který je obsažen v kávě, ale také v energetických nápojích, může způsobit krátkodobý vzrůst krevního tlaku, jenž může mít neblahý dopad na naše zdraví. Jedinci, kteří trpí vysokým krevním tlakem, by proto jejich konzumaci měli omezit na minimum.

Zmražené a konzervované potraviny

Přestože si tyto potraviny kupujete v dobré víře, že je v nich ukryta například zelenina, raději dejte přednost čerstvé alternativě. Ve zmražených a konzervovaných potravinách se totiž pro udržení vyšší trvanlivosti nezřídka skrývá velké množství soli, která krevnímu tlaku neprospívá.

Sůl

Nebojte se výrazně omezit dosolování svých jídel. Existuje celá škála bylinek a koření, díky kterým vám mohou pokrmy chutnat i bez soli.

Alkohol

Jedna sklenka vína sice krevní tlak nijak výrazně nezvýší, a alkohol proto nelze z tohoto hlediska přímo zakázat, jeho nadměrná konzumace je však prokazatelně spjata s nárůstem tlaku krve a mnohými dalšími zdravotními riziky.

Zdroje:
Vlastní