Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Maloobchodní tržby rostou, pomohlo rozvolnění restrikcí

Maloobchodní tržby rostou, pomohlo rozvolnění restrikcí
Prodejny oděvů a obuvi zaznamenaly meziroční nárůst tržeb o 41,1 procenta (Ilustrační foto) | zdroj: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Tržby v maloobchodě v květnu meziročně stouply po očištění o kalendářní vlivy o 5,8 procenta, v dubnu podle revidovaných údajů rostly o 7,2 procenta.

V meziměsíčním srovnání obchodníci utržili o 7,3 procenta více. Na webu o tom dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledky maloobchodních tržeb podle něj kladně ovlivnilo rozvolnění opatření proti šíření nemoci covid-19, díky němu mohly v polovině května všechny obchody po více než čtyřech měsících nuceného uzavření kvůli pandemii otevřít.

Bez očištění byly maloobchodní tržby v pátém měsíci meziročně vyšší o 8,1 procenta, přičemž vzrostly tržby hlavně za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty a stejně jako v dubnu nejvíce stouply za oděvy a obuv.

„Jediný nepotravinářský sortiment, který zaznamenal pokles tržeb, bylo sportovní, kulturní a rekreační zboží. V loňském roce výrazně rostly tržby za sportovní a rekreační potřeby, což se letos v tak velké míře neopakovalo. I když se zákazníci vrátili do kamenných prodejen, internetový prodej si udržel rostoucí trend,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková a doplnila, že třetí měsíc za sebou vykazoval vysoké meziroční růsty i prodej aut.

Konkrétně prodejny oděvů a obuvi zaznamenaly meziroční nárůst tržeb o 41,1 procenta. Z dalších specializovaných prodejen s nepotravinářským zbožím se dařilo prodejcům počítačů, kosmetických a farmaceutických výrobků nebo výrobků pro domácnost.

Tržby obchodníků s počítači stouply proti loňskému květnu o téměř 17 procent, s kosmetickými výrobky o 14 procent a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o téměř deset procent. Naopak specializované prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci měly tržby meziročně nižší o 2,6 procenta.

Za potraviny obchodníci utržili meziročně více ve všech typech prodejen. Ve specializovaných prodejnách je měly vyšší o šest procent a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,6 procenta, uvedli statistici.

Dvouciferný růst tržeb si podle nich udržel prodej zboží přes internet nebo zásilkové služby. V květnu byly tyto tržby meziročně vyšší o 15,6 procenta.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 34 procent. Neočištěné byly meziročně vyšší o 43,6 procenta, v tom za prodej aut včetně náhradních dílů vzrostly tržby o 47,7 procenta a za opravy aut o 28,4 procenta. Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy vozidel meziměsíčně klesly o 1,3 procenta.

Zdroje: