Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

ČNB by měla upozorňovat na problematické pojistky, navrhuje místopředseda Senátu

ČNB by měla upozorňovat na problematické pojistky, navrhuje místopředseda Senátu
ČNB již dříve sdělila, že jedná v mezích svých zákonných pravomocí, do kterých nespadá posuzování platnosti smluvního ujednání mezi pojišťovnami a jednotlivými klienty | zdroj: Profimedia

Větší ochranu spotřebitelů, zejména jejich informování o možné neplatnosti smluv tzv. investičního životního pojištění, žádá po guvernérovi České národní banky Jiřím Rusnokovi místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer.

V této věci se Oberfalzer zároveň obrátil na prezidenta ČR Miloše Zemana, který jmenuje a odvolává vedení ČNB. Oberfalzer to dnes uvedl v tiskové zprávě zaslané ČTK.

„Je nejvyšší čas připustit, že možná miliony klientů pojišťoven čelí možnosti, že jejich pojistné smlouvy životního pojištění jsou neplatné. Potenciálně ohrožené jsou řádově desítky miliard korun spotřebitelů a jde o závažnější problém, než byly známé mediální kauzy jako kampeličky či H-Systém,“ uvedl dnes Oberfalzer.

Právní vady pojistných smluv

Spolek Podvedení klienti loni v lednu otevřel poškozeným klientům možnost se u pojišťoven domáhat nároků ze smluv investičního životního pojištění. Pojišťovny nabízející investiční pojistky však tvrdí, že uzavřené smlouvy jsou v pořádku. Rozhodnutí finančního arbitra a soudů o nesprávně účtovaných poplatcích v investičním pojištění se mohou podle člena výboru spolku Jiřího Chvojky týkat dvou milionů pojistek.

Místopředseda Senátu apeluje proto na vedení ČNB, aby začalo vážně vnímat množící se rozsudky soudů o neplatnosti těchto pojistných smluv a konečně informovalo spotřebitele o možných důsledcích právních vad pojistných smluv či dokonce jejich možné neplatnosti.

„Pokud si roky spoříte na důchod a najednou zjistíte, že smlouva fakticky nikdy nevznikla, je to velký problém. ČNB je odpovědná za ochranu spotřebitelů, proto musí konat a na problém spotřebitele upozornit,“ uvedl Oberfalzer.

Kauza investičního životního pojištění podle něj není jen o neplatnosti smluv. „Považuji za nepřijatelné, aby pojišťovny klientům odečítaly náklady, které si nesjednaly, spotřebitelé o nich nevěděli, a docházelo tak k neoprávněnému snižování pojistného plnění. Nelze ani připustit, aby ČNB pouze přihlížela diskutabilní snaze největší pojišťovny uzavírat dodatky k problematickým pojistným smlouvám životního pojištění s cílem ochránit pojišťovnu a její zisky na úkor neinformovaných spotřebitelů,“ dodal Oberfalzer.

Největší množství soudních rozhodnutí se týká smluv Generali České pojišťovny. Podle informací spolku Podvedení klienti ve sporech s touto pojišťovnou zatím ani v jednom případě arbitr nerozhodl v neprospěch klienta, pokud se spor týkal smlouvy investičního životního pojištění uzavřené v období mezi roky 2005 a 2013. Mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková již dříve uvedla, že soudy v této záležitosti rozhodují individuálně. Existují i rozsudky, které platnost smluv potvrzují, podotkla.

ČNB již dříve sdělila, že jedná v mezích svých zákonných pravomocí, do kterých nespadá posuzování platnosti smluvního ujednání mezi pojišťovnami a jednotlivými klienty.

Zdroje: