Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Slovensko nebude podporovat nevládní organizace, které škodí vládě

Slovensko nebude podporovat nevládní organizace, které škodí vládě
Tomáš Taraba a Robert Fico | zdroj: TASR / Profimedia

Slovensko nebude podporovat nevládní organizace, které škodí vládě, řekl dnes novinářům nový slovenský premiér Robert Fico. Podpořil návrh ministra sociálních věcí Erika Tomáše, na jehož základě by nevládní sektor mohl přijít podle odhadů až o 50 milionů eur (1,2 miliardy korun) ročně.

Fico dlouhodobě vystupuje proti nevládnímu sektoru. Po vítězství své strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) v zářijových parlamentních volbách nyní už čtyřnásobný ministerský předseda Fico řekl, že skončila éra, kdy v zemi vládly nevládní organizace. Tento svůj výrok dnes zopakoval. Některé z nevládních organizací v době dřívějšího vládnutí Směru-SD upozorňovaly na přešlapy úřadů a institucí.

„Velmi jasně chceme odlišit nevládní organizace, které dělají čistou politiku s jediným cílem poškodit vládu. Není žádný důvod, aby takovéto organizace dostávaly peníze ze státních zdrojů. Ať si hledají bohaté zahraniční sponzory, které i mají, protože jedinou úlohou těchto politických nevládních organizací je škodit vládě Slovenské republiky,“ řekl Fico po schůzce s ministrem životního prostředí Tomášem Tarabou. Dodal, že obávat se nedostatku peněz nemusejí organizace, které pomáhají lidem, dále při ochraně přírody či historických památek.

Nevládnímu sektoru na Slovensku hrozí výpadek příjmů kvůli tomu, že nová vláda hodlá navýšení stávajícího 13. důchodu pokrýt mimo jiné zrušením současné podoby rodičovské penze, což je obdoba českého výchovného. Nově by totiž lidé měli mít možnost vyčlenit peníze na rodičovskou penzi z obvykle dvou procent zaplacené daně z příjmu; v současnosti mohou tuto částku daně posílat pouze nevládním organizacím. Nyní je rodičovský důchod na Slovensku financován ze systému sociálního pojištění.

Už ve středu ministr sociálních věcí a místopředseda strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Erik Tomáš řekl, že nová slovenská vláda hodlá podporovat jen nevládní organizace s „ušlechtilými cíli“, ostatní spolky mají podle něj dárce v cizině. Také stranický šéf Tomáše a předseda parlamentu Peter Pellegrini řekl, že stát nalezne řešení, aby nepřišly zkrátka ty organizace, které se starají o blaho společnosti.

Chystané změny kritizovala například Nadace Zastavme korupci, která dlouhodobě upozorňuje na různé korupční kauzy. Podle ní vláda začíná naplňovat Ficovy výhrůžky, že jeho úhlavním nepřítelem budou nevládní organizace. Krok podle ní také rozeštve společnost, když vytvoří soutěž o příspěvky z daní mezi občanskými organizacemi a důchodci.

Zdroje: