Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Aktualizováno: Maláčová se Babišovi nemá co omlouvat, problém je v etice ČT

Aktualizováno: Maláčová se Babišovi nemá co omlouvat, problém je v etice ČT
Andrej Babiš a Jana Maláčová | zdroj: Profimedia

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček nevidí důvod k tomu, aby se ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) omlouvala premiérovi Andreji Babišovi (ANO) za to, že ho označila za debila. Záznam slov ministryně pořízený mimo kameru po skončení rozhovoru zveřejnila Česká televize v nedělním pořadu 168 hodin. Hamáček rádiu Impuls řekl, že událost nejvíc vypovídá o etice ČT, chování televize je podle něj v tomto případě za hranou. ČT považuje reportáž za hraniční a interně se ji zabývá.

"To je bordel, co ten Babiš udělal. A teďkon to všichni musíme slíznout. To je debil, pardon, s prominutím," uvádí Maláčová v odvysílaném záznamu. Hamáček k tomu řekl, že ČT se specializuje na to, že se tváří, že vypíná kameru a pak čeká, "na čem politika uloví". Podle předsedy sociálních demokratů je taková žurnalistika za hranou. 

zdroj: www.youtube.com

Maláčová serveru CNN Prima News řekla, že se vyjádřila v emocích. "Když máte velkou zodpovědnost, bez nich to prostě někdy nejde, nejsem robot. Jsme uprostřed druhé vlny pandemie a pro mě je priorita řešit tyto bezprecedentní problémy než jeden výrok," uvedla ministryně.

"Včerejší reportáž pořadu 168 hodin, v níž zazněl výrok ministryně Maláčové, považujeme za hraniční, a proto se jí interně zabýváme. Pokud to bude třeba, necháme přezkoumat postup a použití záběru Etický panel ČT," řekla ČTK mluvčí ČT Karolína Blinková.

Pokud by se Maláčová vyjádřila na záznam, byla by situace jiná, míní Hamáček. "Kdyby to bylo na záznam, tak neřeknu ani popel a paní ministryně by se měla omluvit. Tohle ale byl podraz ze strany České televize," řekl. K omluvě proto nevidí důvod. "Ani na koaliční radě jsme o tom nemluvili, z mého pohledu je to za námi," dodal. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání vlády novinářům řekla, že téma kabinet neřešil.

Mezi Maláčovou a Babišem panuje napětí dlouhodobě. Premiér ministryni práce kritizoval například v květnovém rozhovoru pro Právo, v němž uvedl, že se Maláčová během jarní fáze koronavirové krize chovala nekolegiálně.

Zdroje: