Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Lékaři v Motole transplantovali plíce prvnímu pacientovi, kterému je poškodil covid-19

Lékaři v Motole transplantovali plíce prvnímu pacientovi, kterému je poškodil covid-19
Prvním pacientem byl šedesátiletý muž, kterému po těžkém průběhu nemoci plíce selhaly (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Lékaři Fakultní nemocnice v Motole transplantovali plíce prvnímu pacientovi, kterému je poškodil covid-19.

Další žena na orgán čeká, dva se operace nedočkali. Radiožurnálu to dnes řekl vedoucí tamního programu transplantací plic Robert Lischke.

Ročně se v Česku transplantovalo před epidemií kolem 800 různých orgánů, některé nemocnice operace omezily. Letos do konce září bylo orgánů transplantováno 566. Z nich 42 plic transplantovali lékaři motolské nemocnice, která se výměně tohoto orgánu věnuje jako jediná.

Prvním pacientem byl šedesátiletý muž, kterému po těžkém průběhu nemoci plíce selhaly. Na nové čekal 122 dní, operace trvala osm hodin.

„Po pěti dnech byl odpojen od mimotělního oběhu, asi po třech týdnech od ventilátoru. Nyní už je u nás na klinice, dýchá spontánně, ale je velmi slabý, což je zcela logické. Bude ještě nutná dlouhodobá rehabilitace,“ řekl Radiožurnálu Lischke. Na celém světě zatím dostaly podle něj nové plíce za ty poškozené covidem-19 desítky lidí.

Transplantační aktivitu bylo nutné kvůli epidemii covidu-19 utlumit. Přesto byla v ČR dostupnost transplantací druhá nejvyšší v Evropě, operací ubylo méně než v předchozích zemích.

Loni bylo v Česku transplantováno podle dat Koordinačního střediska transplantací (KST) 765 orgánů, v předcházejících šesti letech vždy nad 800. Letos do konce září jich bylo 566, nejvíc ledvin.

Zdroje: