Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Rusku se vymstila dezinformační kampaň o očkování proti covidu-19, říká zpráva EU

Rusku se vymstila dezinformační kampaň o očkování proti covidu-19, říká zpráva EU
Očkovací centrum v Moskvě. Plně naočkovaných bylo v půlce tohoto měsíce jen 44 milionů ze 144 milionů obyvatel země | zdroj: Profimedia

Systematická dezinformační kampaň v ruských médiích, jejímž prostřednictvím se Moskva na Západě snaží vyvolat pochybnosti a obavy z očkování proti covidu-19, se obrátila proti ní samotné.

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Evropská unie. V Rusku v posledních týdnech neustále stoupají denní přírůstky nakažených i mrtvých a překonávají smutné rekordy.

Ruská televizní stanice RT a další média v příspěvcích v různých jazycích, včetně ruštiny, zpochybňovala bezpečnost a účinnost vakcín. „Dezinformace mohou zabíjet. To bychom měli mít na vědomí, když sledujeme, jak média napojená na Kreml pokračují v rozšiřování lží o covidu-19 a vakcínách, a to i v situaci, kdy mrtvých v Rusku rychle přibývá,“ cituje agentura Reuters z unijní zprávy o dezinformacích.

Kreml veškerá obvinění zaznívající z Evropské unie ohledně toho, že rozšiřuje dezinformace, popírá. Reuters připomíná, že EU se snaží spolupracovat s internetovými giganty jako Google, Facebook, Twitter a Microsoft, aby šíření nepravdivých informací omezil. Tvrdí, že ruská dezinformační kampaň týkající se covidu-19, která začala hned na začátku pandemie, je součástí snah Moskvy oslabit a rozdělit společnost západních zemí.

Autoři zprávy s odkazem na vlastní databázi dezinformací uvedli, že na portálu geopolitica.ru, který zveřejňuje příspěvky v mnoha jazycích, objevili 250 případů snahy zesměšňovat očkování a další opatření v boji proti šíření koronaviru. „Tvrzení o zbytečnosti vakcín se tam opakuje v italštině, španělštině, angličtině, nizozemštině nebo v ruštině,“ napsali autoři studie. „Očkování funguje. Ale stejně tak fungují lži,“ upozorňují a dodávají, že „hlasy rozšiřující lživé informace a konspirační teorie o vakcínách znamenají ohrožení životů tisíců lidí jak ve světě, tak v Rusku“.

Rusko rychle vyvinulo vakcínu nazvanou Sputnik V, proočkovanost populace této země je přesto nízká. Mezi lidmi panuje nedůvěra k úřadům i k novým farmaceutických produktům. Plně naočkovaných bylo v půlce tohoto měsíce jen 44 milionů ze 144 milionů obyvatel země, uvádí Reuters.

Zdroje: