Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Jak se stal ze sportovní čepice světový fenomén

Jak se stal ze sportovní čepice světový fenomén
Ze sportovní pokrývky hlavy se kšiltovka stala módním hitem i politickým symbolem | zdroj: Profimedia

Když v roce 1860 hráči newyorského baseballového týmu Brooklyn Excelsiors vyběhli na hřiště, netušili, jakou způsobí revoluci. Zrodila se kšiltovka, ikonický kousek oděvu, který ve svém šatníku má – nebo alespoň jako dítě někdy měl – snad každý.

Historie kšiltovky – anglicky baseball cap – je nerozlučně spjata s počátky profesionální baseballové ligy ve Spojených státech. Hráči prvních organizovaných týmů sice většinou nosili nějakou pokrývku hlavy – většinou slamník – ale až Excelsiors tomu dali formu a styl. Jejich čepice s tvrdým kšiltem sešitá z šesti trojúhelníků spojených knoflíkem na temeni byla mnohem praktičtější a pohodlnější.

Takzvaný "brooklynský styl" postupně převzaly i další týmy, až se stala oficiální součástí dresů a na přelomu 19. a 20. století už vznikalo milion kšiltovek ročně. K týmovým barvám postupně přibyla loga, a čepice se tak stala součástí identifikace týmu.

Brooklyn-excelsiors-1860 Hráči amerického baseballového týmu Brooklyn Excelsiors na snímku z roku 1860, kdy se jejich předchůdci kšiltovky stali součástí vybavení | zdroj: Wikimedia Commons

Přesto to ještě nebyla úplně přesně ta kšiltovka, jak ji známe v dnešní podobě. Onen "zlatý standard" mezi kšiltovkami se objevil v roce 1954 pod názvem 59Fifty – model doplnil do každého z šesti trojúhelníkových cípů ventilační otvor, vzadu pásek na utahování velikosti, prodloužil a zpevnil kšilt a ozdobil ho osmi řadami prošívání.

Z 59Fifty se stal hit, hráči z něj byli nadšení – mimo jiné díky tomu, že pevný kšilt si každý mohl dle libosti ohnout tak, aby mu seděl co nejlépe. Lidé brzy začali kupovat repliky týmových kšiltovek, aby vyjádřili přízeň svému týmu.

profimedia-0511968411 Miller Huggins hrající za St. Louis Cardinals v čepici v oblíbeném brooklynském stylu | zdroj: Profimedia

Pořád se ale kšiltovka pohybovala hlavně ve sportovním prostředí – ať už mezi hráči, jejich fanoušky, nebo postupně i v jiných sportech, kde našla uplatnění (třeba golf, volejbal nebo tenis).

Historici módy i baseballu se shodují na tom, že zlom nastal v osmdesátých letech. Nejen díky většímu počtu sportovních přenosů, ale i stále oblíbenějším televizním detektivkám.

profimedia-0296164910 Tom Selleck jako Magnum | zdroj: Profimedia

Nemalou roli hrál hlavně oblíbený seriál Magnum s Tomem Selleckem v hlavní roli – jeho detektiv nedal na týmovou kšiltovku Detroit Tigers dopustit. Mezi mladší generací zase roli módních influencerů převzali hip hopeři, kteří z čepice s rovným kšiltem udělali nedílnou součást svého image.

Z čepic postupně zmizela sportovní loga a stal se z nich módní doplněk v bezpočtu variant. A pro některé i politický symbol…

Zdroje:
Vlastní