Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kroky Maďarska a Polska na ochranu vlastních zemědělců jsou podle Evropské komise nepřijatelné

Kroky Maďarska a Polska na ochranu vlastních zemědělců jsou podle Evropské komise nepřijatelné
Protest polských zemědělců proti zaplavení trhu ukrajinským obilím | zdroj: Profimedia

Jednostranné kroky týkající se obchodu podnikané jednotlivými členskými státy Evropské unie jsou nepřijatelné, uvedla dnes mluvčí Evropské komise. Polsko a Maďarsko nyní ve snaze ochránit vlastní trhy zavedly do 30. června zákaz dovozu některých zemědělských produktů z Ukrajiny.

Evropská komise podle své mluvčí požádala vládu ve Varšavě a v Budapešti, aby ji seznámily s plány týkajícími se zákazu dovozu obilí a dalších zemědělských výrobků z Ukrajiny. Zdůraznila, že je nutné, aby členské státy taková rozhodnutí koordinovaly s unijními institucemi, a připomněla, že otázky obchodu patří do kompetence Evropské unie.

Obilí z Ukrajiny, které se po začátku ruské invaze kvůli zablokovaným černomořským přístavům začalo převážet pozemní cestou přes Polsko a další země, zaplavilo trhy těchto tranzitních zemí. Mělo přitom pokračovat do zemí v Africe a na Blízkém východě, které jsou ohroženy nedostatkem potravin.

Polští zemědělci už od loňského léta upozorňovali, že produkce z Ukrajiny sráží cenu, a oni tak nejsou schopni konkurovat. Varšava v sobotu oznámila, že zakazuje dovoz obilí, cukru, semen, mléka a mléčných výrobků a některých dalších potravin z Ukrajiny. Podobné opatření pak udělalo i Maďarsko.

Intenzivnější kontroly dovozu obilí z Ukrajiny budou podle ministerstva zemědělství pokračovat

Kvůli zvýšené přepravě obilovin z Ukrajiny přes Evropskou unii bude Česko pokračovat v jejich intenzivních kontrolách. Vedle obilí a dalších základních zemědělských plodin se zaměří i na mlýnské výrobky. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo zemědělství, které kontroly nechalo zintenzivnit zhruba před dvěma týdny. Podle něj jsou kontroly detailní a provedené testy dosud přítomnost zakázaných látek v dovozovém obilí neprokázaly.

„V laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce se u každého vzorku dělá rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo reziduí pesticidů, u všech vzorků ale testujeme i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium,“ uvedl ke kontrolám ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle něj je kontrolováno ukrajinské obilí pro krmné i potravinářské účely.

Podle ministerstva je ČR v produkci obilovin plně soběstačná, velkou část produkce i vyváží. Dovoz obilovin ze zahraničí je malý, nicméně Státní zemědělská a potravinářská inspekce v uplynulých dvou týdnech odebrala 12 vzorků obilovin dovezených z Ukrajiny, konkrétně osm vzorků pšenice a čtyři u kukuřice. „Kompletně dokončené rozbory jsou zatím hotové u vzorků pšenice, žádné cizorodé látky laboratoře v obilí neodhalily,“ konstatovalo MZe.

Nově kontroluje všechno obilí a mouku z Ukrajiny také Slovensko, které tento týden zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí, toto zboží a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a má negativní vliv na lidské zdraví. Samotný dovoz ukrajinského obilí ani výrobků z něj ale není na Slovensku zakázán, import ale tamní ministerstvo zemědělství neodporučilo.

Zdroje: