Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Křesťané se stávají lovnou zvěří

Křesťané se stávají lovnou zvěří
Více než čtyři tisíce křesťanů ročně zahynou pro svou víru | zdroj: Profimedia

Pronásledování a masakrování křesťanů dosáhlo v některých oblastech světa takové intenzity, že se blíží genocidě. Vyplývá to ze zprávy nadace Open Doors Watch.

Vánoce jsou označovány za svátky klidu a míru. V mnoha oblastech světa však o klidu a míru mohli křesťané jen snít.

Například v západoafrické Burkině Faso. Na Štědrý den tam postříleli fanatičtí vyznavači Alláha na motorkách 35 lidí, z toho 31 žen. Oběťmi byli vesměs příslušníci křesťanské komunity.

"Ať bůh ukonejší oběti útoků extremistů hlavně v Burkině Faso, ale i v Mali, Nigeru a Nigérii," pravil papež František ve středečním poselství Městu a světu (Urbi et orbi).

Genocida Ježíšových následovníků

Letošní výroční zpráva Open Doors Watch, která shrnuje informace o pronásledování křesťanů v celém světě, nabízí pochmurné čtení.

zdroj: YouTube

Upozorňuje, že útok v Burkině Faso nebyl ojedinělý. Pro svou víru bylo v roce 2018 zabito 4136 křesťanů. Více než 245 milionů křesťanů čelilo perzekuci. Nadace také zaznamenala 1266 útoků na kostely.

"Čísla ukazují nejen geografické šíření křesťanského pronásledování, ale také jeho rostoucí intenzitu. V některých oblastech se úroveň a povaha pronásledování blíží mezinárodní definici genocidy OSN," píše v doprovodném textu zprávy biskup Truro.

OSN definuje genocidu jako "úmyslné a systematické zničení, celé nebo části, etnické, rasové, náboženské nebo národnostní skupiny".

Jiná nadace, Církev v nouzi, upozorňuje na násilný exodus křesťanů ze Sýrie. V této zemi bylo ještě před osmi lety na 1,2 milionu "následovníků Krista". Dnes jich tam žije necelých 450 tisíc.

christians open doors zdroj: Open Doors

Církev v nouzi líčí příběh syrského křesťana Elia Gargoula. Jeden z velitelů islamistické jednotky z fronty an-Nusrá mu řekl: "Křesťané jsou vepři. Nezasloužíš si žít."

Spolu s dalšími 214 věřícími ho bojovníci za islám spoutali a unesli. Ještě před tím však před jejich očima vyhodili do povětří klášter svatého Eliáše a pro výstrahu zabili několik kněží.

Sám Elia měl štěstí. Ze zajetí se dostal díky výkupnému, které zaplatila jeho rodina.

Ještě výrazněji než v Sýrii však poklesla křesťanská komunita v Iráku – z 1,5 milionu před rokem 2003 na méně než 120 tisíc.

Nejhorší je Kimův režim

Open Doors varuje, že křesťanství může být vyhlazené v částech Blízkého východu, kde jsou jeho historické kořeny. Na západním břehu Jordánu, kde leží Betlém, klesl podíl křesťanů pod 1,5 procenta.

Dokument této nadace varuje, že extremistické skupiny islamistů na místech, jako je zmíněná Sýrie, Filipíny, Egypt, Irák či Nigérie, usilují o to, aby vyhladily křesťany.

Zpráva upozorňuje: "Cíl vymazat všechny důkazy křesťanské přítomnosti v těchto zemích dokládají činy, jakými jsou likvidace kříže a církevních staveb i jiných křesťanských symbolů. Časté vraždy nebo únosy duchovních jsou útok na strukturu a vedení církve."

Open Doors ve svém žebříčku nejnebezpečnějších zemí pro křesťany pro leckoho překvapivě neklade na první místo některý z islámských států, ale komunistickou Severní Koreu.

Režim vůdce Kim Čong-una podle nadace systematicky pronásleduje křesťany. Tamní věřící jsou týráni, vězněni i zabíjeni. Jakékoli soukromé náboženské aktivity mimo státní dohled jsou zakázány.

Pokud je někdo přistižen při účasti na tajné akci náboženského charakteru, je zatčen, mučen a uvězněn. Někdy i veřejně popraven.

Státním "náboženstvím" v Severní Koreji je čučche filozofie soběstačnosti zaměřená na uctívání státních vůdců. Někdy je nazývána "kim-ir-senismem".

Shrnuto

Perzekuce křesťanů je podle Církve v nouzi i Open Doors Watch nejhorší v dějinách. Křesťané jsou nejen nejvíce pronásledovanou skupinou, ale stále víc věřících navíc zažívá ty nejhorší formy útlaku.

profimedia-0329425990svváclavenedejnám Beze slov | zdroj: Profimedia

Zdroje:
www.opendoorsusa.org/wp-content/uploads/2019/01/WWL2019_FullBooklet.pdf