Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Na sankční seznam ČR přibyl ruský podnikatel Obnosov a manželé Zorikovovi

Na sankční seznam ČR přibyl ruský podnikatel Obnosov a manželé Zorikovovi
Jan Lipavský | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Počet lidí na vnitrostátním sankčním seznamu se dnes zdvojnásobil ze tří na šest. Vláda na něj na návrh ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zařadila ruského podnikatele Borise Obnosova a jeho příbuzné, manžele Rostislava a Olgu Zorikovovy. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí a vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) na tiskové konferenci. Ministerstvo zahraničí zároveň navrhuje zařazení jmen na sankční seznam Evropské unie.

Obnosov je generálním ředitelem státního holdingu KRTV, který vyrábí zbraňové systémy a podle ministerstva je dodává ozbrojeným silám režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Zorikovovi mají podle úřadu rodinné vazby na Obnosova, a z toho osobní prospěch; v Česku vlastní a užívají luxusní nemovitosti a vozy. Olga Zorikovová je Obnosovovou dcerou, Rostislav Zorikov je jejím manželem.

„Ruský oligarcha, jenž stojí za výrobou raket, které zabíjejí nevinné Ukrajince, musí nést následky. Stejně jako ti, kteří si v Česku užívají luxusu za peníze z obchodu se smrtí,“ uvedl Lipavský na sociální síti. „Tyto osoby se buď přímo podílejí na výrobě zbraňových systémů pro režim Vladimira Putina, nebo z výnosu takové činnosti mají prospěch,“ poznamenal Fiala.

Web Aktuálně.cz před měsícem uvedl, že Zorikov žije v Praze a za peníze z ruské agrese na Ukrajině si kupuje nemovitosti a auta. Podle serveru se také dříve na pražském Žižkově dostal do potyčky s aktivistou, který chtěl protestovat proti zapojení rodiny do válečné výroby. Zorikov má podle serveru v Česku trvalý pobyt a kromě firmy na Žižkově vlastní dva byty a několik luxusních vozů.

Krok české vlády přivítali spolupracovníci vězněného ruského opozičního představitele Alexeje Navalného, kteří na Obnosova a jeho rodinu v Česku upozornili ve své květnové reportáži. Dnešní krok české vlády si v reakcích na sociálních sítích připsali jako vlastní úspěch. „Abychom toho dosáhli, setkávali jsme se s českými úředníky a komunikovali jsme s nimi, posílali jsme tunu dopisů všem různým instancím, aktivisté demonstrovali na pražských ulicích,“ uvedl Navalného tým na komunikační platformě Telegram. Novinářka Marija Pevčichová, která se podílela na květnové reportáži, na twitteru sdělila, že zanesení trojice na český sankční seznam není pouze symbolickým krokem.

Na sankčním seznamu dosud byly tři osoby. Koncem dubna na něj vláda zařadila moskevského patriarchu Kirilla, před měsícem a půl ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka.

Pro dané osoby znamená zařazení na sankční seznam zákaz vstupu do Česka a pobytu v něm, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi, které má na starosti Finanční analytický úřad. Zařazení na vnitrostátní sankční seznam vládě umožňuje takzvaný Magnitského zákon, který vešel v účinnost v lednu.

Zdroje: