Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Kreml tvrdí, že Erdogan po telefonu vyjádřil Putinovi plnou podporu

Kreml tvrdí, že Erdogan po telefonu vyjádřil Putinovi plnou podporu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský protějšek Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin dnes hovořil o povstání žoldnéřů s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ten mu vyjádřil plnou podporu, sdělil podle ruských státních médií Kreml. Agentura AFP připomíná, že Erdogan v roce 2016 ustál pokus o převrat. Erdogan Putina podle agentury Reuters vyzval, aby jednal se zdravým rozumem.

Turecký prezident podle Kremlu „vyjádřil plnou podporu krokům“ ruského vedení. Putin jej zase informoval o „situaci v zemi v souvislosti s pokusem o ozbrojené povstání“. Ankara později informovala, že Erdogan při telefonátu Putina vyzval, aby jednal rozumně, a řekl mu, že Turecko je připravené sehrát roli v mírovém řešení situace.

Putin v posledních hodinách čelí vzpouře žoldnéřů Wagnerovy vojenské společnosti, jejíž šéf Jevgenin Prigožin v pátek vystupňoval svůj dlouhotrvající spor s ruským ministerstvem obrany a vyzval k odstranění vojenského velení v Moskvě. Wagnerovci dnes operovali v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska a Prigožin hovoří o tažení do ruské metropole. Putin jej mezitím nepřímo označil za zrádce a slíbil, že povstání potlačí.

Zdroje: