Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 15°C Polojasno

Dění v Rusku pozorně sledujeme, uvedli lídři evropských zemí a NATO

Dění v Rusku pozorně sledujeme, uvedli lídři evropských zemí a NATO
Wagnerovci obsadili klíčová vojenská stanoviště v Rostově | zdroj: Profimedia

Lídři evropských zemí, Evropské unie a mluvčí Severoatlantické aliance (NATO) shodně uvedli, že dění v Rusku bedlivě sledují. Paříž a EU vyjádřily podporu Ukrajině, Londýn varoval před cestami do Ruska poté, co šéf Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenin Prigožin začal podnikat kroky, které ruské úřady a prezident označují za ozbrojenou vzpouru.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, polský prezident Andrzej Duda, britský ministr zahraničí James Cleverly a německý kancléř Olaf Scholz podle agentur uvedli, že dění v Rusku „pozorně sledují“. „Vývoj v Rusku pozorně monitorujeme, jsme v kontaktu s evropskými lídry a partnery (ve skupině vyspělých ekonomik) G7. Tohle je jednoznačně interní ruská záležitost. Naše podpora Ukrajiny je neochvějná,“ napsal na svém twitteru předseda Evropské rady Charles Michel.

„V souvislosti se situací v Rusku jsme dnes ráno vedli konzultace s předsedou vlády, ministerstvem obrany a našimi spojenci. Průběh událostí za naší východní hranicí průběžně sledujeme,“ napsal na svém twitterovém profilu Duda.

Britské ministerstvo zahraničí varovalo před rizikem dalších nepokojů v Rusku a odrazovalo od cest do země. „Objevují se zprávy o vojenském napětí v Rostovské oblasti a riziku nepokojů napříč zemí. Navíc pro návrat do Británie letecky jsou jen omezené možnosti,“ uvedlo ministerstvo podle Reuters.

Mluvčí německé vlády řekl, že kancléř Schlolz situaci v Rusku „pozorně sleduje“, stejně jako mluvčí NATO Oana Lungescuová, která k věci neměla další komentář, a rumunský prezident Klaus Iohannis.

Obdobně se vyjádřila také italská premiérka Giorgia Meloniová; aktuální dění v Rusku podle ní ukazuje, jak ruský útok na Ukrajinu působí nestabilitu v agresorské zemi.

Estonská premiérka Kaja Kallasová na svém twitteru oznámila, že Estonsko posílilo svoji pohraniční bezpečnost, a ujistila, že země není v přímém ohrožení. „Vyzývám také občany, aby necestovali do žádné části Ruska,“ napsala Kallasová.

Zdroje: