Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Kreml popírá zprávy, že má prezident Putin rakovinu

Aktualizováno: Kreml popírá zprávy, že má prezident Putin rakovinu
Vladimir Putin v péči lékařů na kresbě Project Media | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin má údajně rakovinu štítné žlázy, naznačilo dlouhodobé vyšetřování prezidentova zdravotního stavu z pera ruských novinářů z publikace Project Media. „Putina nyní doprovází velký tým lékařů, včetně chirurga specializujícího se na rakovinu štítné žlázy,“ citovala ze zprávy kupříkladu italská agentura ANSA. Kreml pověsti o onkologickém onemocnění hlavy státu popřel.

„Jsou to výmysly a lži,“ prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov podle ruských médií. Ta připomněla, že v Rusku byl Project Media na žádost generální prokuratury uznán za nežádoucí organizaci a zrušen.

Ukrajinská agentura Unian z uvedené zprávy poukázala na pasáž, že si stárnoucí Putin, který má v říjnu oslavit 70. narozeniny, údajně oblíbil omlazující „lázně“ založené na tradiční medicíně z pohoří Altaj. Tyto koupele mu údajně doporučil nynější ministr obrany Sergej Šojgu. Jakkoli o jejich prospěšnosti chybí přesvědčivé důkazy, Putinovi se zalíbily a prezidentova příkladu prý následují další členové ruské elity, včetně moskevského starosty Sergeje Sobjanina či šéfa plynárenského gigantu Gazprom Alexeje Millera.

Pochyby o Putinově zdraví se vynořily opakovaně a nyní zesílily kvůli Putinově rozkazu o invazi na Ukrajinu, která pokračuje 37. dnem a dosud ruským vojskům nepřinesla výraznější úspěch, snad s výjimkou dobytí Chersonské oblasti na jihu země.

Minulý měsíc běloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovoru s japonskou televizní stanicí TBS odmítl spekulace týkající Putinova zdraví. Ruský prezident je podle něj „v lepší kondici než kdy předtím“.

Zástupci západních států už několikrát uvedli, že se Putin přepočítal, když útok na Ukrajinu zahájil. Britský premiér Boris Johnson na adresu ruského prezidenta řekl, že jedná iracionálně. Nizozemský premiér Mark Rutte ho označil za „naprosto paranoidního“.

profimedia-0674343222 Sergej Šojgu a Vladimir Putin na kresbě Project Media | zdroj: Profimedia

Veškerá tato tvrzení Lukašenko odmítl. „Západ a vy také byste tuto hloupost, tento nesmysl měli dostat z hlavy,“ řekl běloruský prezident zástupci japonského média. „Putin je absolutně fit, je v lepší kondici než kdy jindy... Je to psychicky i fyzicky naprosto zdravý člověk, je atlet,“ dodal Lukašenko.

Autoritativní běloruský vůdce poskytl ruské armádě území své země k útoku na Ukrajinu, dosud se však zdráhá vstoupit s Ukrajinci do otevřené války.

Zelenskyj: Je nezbytné realizovat iniciativu Francie o koridorech z Mariupolu

Je nezbytné realizovat iniciativu Francie ohledně humanitárních koridorů z Mariupolu, uvedl dnes na twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Státníci podle ukrajinské hlavy státu probírali rovněž vyjednávací proces s Ruskem a význam bezpečnostních záruk pro Ukrajinu.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek večer podle agentury TASS sdělilo, že otevře humanitární koridor z Mariupolu do Záporoží během dnešního dne. Podle ruského generála Michaila Mizinceva se Moskva rozhodla na základě žádosti, kterou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi předložil právě francouzský prezident Macron spolu s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Do obleženého města na jihovýchodě Ukrajiny mezitím zamířily týmy Mezinárodního výboru červeného kříže (ICRC), Rusko i Ukrajina podle něj schválily evakuační plán pro tamní obyvatele. Humanitární pomoc s sebou však ICRC vézt nemůže, uvedla už dříve během dne agentura Reuters s odvoláním na mluvčího organizace. Britská BBC před tím informovala, že konvoj s humanitární a zdravotnickou pomocí pro těžce zkoušené přístavní město obléhané ruskými jednotkami uvázl v Záporoží.

Podle zástupce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka ruské jednotky od čtvrtka brání tomu, aby se do Mariupolu dostalo sebemenší množství humanitární pomoci. Město bylo podle jeho slov uzavřeno pro kohokoliv, kdo by se chtěl dostat dovnitř.

Ruské síly dnes povolily odjet z Berďansku 42 autobusům s obyvateli Mariupolu, kterým se povedlo uprchnout z tohoto strategického přístavu do Rusy okupovaného Berďansku po vlastní ose, napsala agentura AP. Konvoj s asi 2000 uprchlíky v doprovodu Červeného kříže podle ní odpoledne směřoval do Záporoží, které je pod kontrolou Ukrajiny.

Strategicky položený Mariupol na začátku tohoto měsíce obklíčily ruské jednotky, které jej od té doby těžce ostřelují. Velká část předchozích pokusů o evakuaci civilistů částečně nebo úplně selhala, z čehož se obě strany viní navzájem. Rusko popírá, že by cílilo na civilisty, čemuž ale protiřečí svědectví místních i novinářů. Podle místních úřadů během obléhání zemřelo ve městě na 5000 civilistů, včetně 210 dětí. Mariupolská městská rada dnes uvedla, že ruské akce na Ukrajině a v jejich vybombardovaném městě se rovnají genocidě.

Šéfka EP v Kyjevě slíbila evropskou pomoc s poválečnou obnovou Ukrajiny

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová dnes navštívila Kyjev a ujistila, že Evropa stojí za Ukrajinou a pomůže jí po válce s Ruskem znovu postavit její města. Invazí na Ukrajinu se Rusko pustilo do přímého střetu s Evropou, řekla původně maltská politička, která stanula v čele EP v lednu.

Metsolaová rovněž ujistila, že europarlament podpoří úsilí Ukrajiny o zahájení procesu směřujícího k členství v Evropské unie. „Prosím, věřte mi, když říkám, že Evropský parlament, Evropská unie a Evropané stojí za Ukrajinou. Proto jsem dnes tady, protože stojíme za vámi,“ řekla Metsolaová po příjezdu do ukrajinské metropole, kde se setkala s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem i premiérem Denysem Šmyhalem.

Šéfka EP na Ukrajinu přivezla tři sliby. „Zaprvé, zločinná invaze (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajinu vystavuje Rusko přímé konfrontaci s Evropou, mezinárodním společenstvím a světovým pořádkem založeným na pravidlech. To není něco, co mu necháme jen tak projít,“ upozornila.

„Zadruhé, Evropská unie uznává vaše evropské ambice a vaši touhu stát se kandidátskou zemí. A můžete počítat s plnou podporou Evropského parlamentu při dosahování tohoto cíle,“ pokračovala Metsolaová.

„Zatřetí, pomůžeme vám znovu vybudovat vaše města, až tato ilegální, nevyprovokovaná a zbytečná válka skončí. Už jsme poskytli finanční, vojenskou a humanitární pomoc. To bude pokračovat a ještě se navýší,“ slíbila Metsolaová na společném tiskovém brífinku se Stefančukem. Ten řekl, že s předsedkyní EP hovořil o mezinárodních sankcích proti Rusku, humanitární a vojenské pomoci Ukrajině a procesu přibližování Ukrajiny k EU.

Ukrajinský parlament schválil zákon o znárodnění majetku podporovatelů války

Ukrajinský parlament schválil návrh zákona, který umožní znárodnění majetku Rusů podporujících válku na Ukrajině a také Ukrajinců s úzkými vazbami na Rusko. Napsal o tom web Ekonomična pravda.

Novinka se bude vztahovat na osoby, které dají veřejně najevo svoji podporu ruské vojenské agrese na Ukrajině nebo existenci války popírají. Zároveň se neomezuje jen na ruské občany, ale také na lidi, kteří v Rusku pracují nebo tam mají bydliště.

Znárodněn může být majetek občanů nebo společností podporujících válku a těch, kdo za trvajícího válečného stavu na Ukrajině neukončili nebo nepřerušili ekonomickou činnost na ruském území. Zabavený majetek má být použit k budoucí obnově Ukrajiny po válce. 

Zdroje: