Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Konflikt na Blízkém východě se odráží na chování a regulaci technologických firem

Konflikt na Blízkém východě se odráží na chování a regulaci technologických firem
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Postoje ke konfliktu Izraele a palestinského radikálního hnutí Hamás se projevují na chování a regulaci technologických společností. Google a Intel odřekly účast na listopadové konferenci Web Summit, protože její šéf kritizoval západní podporu Izraele. Skupina amerických republikánských senátorů se zajímá o to, jak obsah o konfliktu moderují společnosti Meta Platforms, Google, TikTok a X.

„Válečné zločiny jsou válečné zločiny, i když je spáchají spojenci,“ řekl o izraelské reakci na útoky Hamásu šéf konference Web Summit Paddy Cosgrave. Později se omluvil za načasování a způsob, jak se k věci postavil.

Z konference, která se bude konat v Lisabonu, se posléze stáhly firmy Intel, Siemens a řada investorů z USA, Evropy a Izraele. Dnes potvrdil Google, že se akce také nezúčastní. Společnosti Meta Plaftforms a Amazon, jejichž zástupci se mají do Lisabonu vydat, se zatím nevyjádřily.

Účast potvrdil portugalský ministr hospodářství Antonio Costa Silva. Německo svou účast stále zvažuje, jako hlavní řečník má na lisabonské konferenci vystoupit německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Pokud jde o regulaci obsahu, republikánští poslanci v obchodním výboru amerického Senátu vyzvali společnosti Meta, Google, TikTok a X, aby „se zavázaly k úplnému uchování dokumentární historie zvěrstev Hamásu“.

„Obvykle zásady omezující šíření znepokojivého obsahu mohou dávat smysl, ale videa a obrázky nahrané vojáky, orgány činnými v trestním řízení, občany, novináři a těmi, kdo mají v reálném čase přístup k teroristickým činům, je třeba zachovat, aby se pomohlo stíhání válečných zločinů a práci zpravodajských služeb, médií a vedení historických záznamů,“ dodala skupina vedená Tedem Cruzem.

Ve čtvrtek poskytla Evropská unie lhůtu společnostem TikTok a Meta k tomu, aby se vyjádřily k šíření dezinformací ohledně konfliktu Izraele a Hamásu na svých platformách.

Izrael zahájil masivní bombardování Pásma Gazy poté, co ozbrojenci Hamásu 7. října při překvapivém útoku na Izrael zavraždili více než 1400 lidí. Izrael tvrdí, že cílem jeho náletů je zničit vojenskou infrastrukturu Hamásu; civilisty vyzval před týdnem k evakuaci na jih pásma, kde se ovšem zhoršuje humanitární krize. Izraelské odvetné útoky si podle palestinských úřadů vyžádaly více než 4100 obětí.

Zdroje: