Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Končící český prezident posiluje partnerství se Srbskem, ten budoucí s Tchaj-wanem

Končící český prezident posiluje partnerství se Srbskem, ten budoucí s Tchaj-wanem
Miloš Zeman a Aleksandar Vučić | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Český prezident Miloš Zeman dnes v Bělehradě se svým srbským protějškem otevřel Český dům. Zvolený Zemanův nástupce Petr Pavel si telefonoval s tchajwanskou prezidentkou.

Pavel ujistil prezidentku Tchaj-wanu o snaze dále posilovat partnerství

Nově zvolený prezident Petr Pavel dnes v telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Řekl jí také, že doufá, že budou mít možnost se setkat osobně. Čínské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že kvůli chystanému hovoru je v kontaktu s Prahou.

Pavel také Cchaj Jing-wen poděkoval za gratulaci k vítězství ve víkendových prezidentských volbách. O telefonátu informovala s odvoláním na kancelář prezidentky také agentura Reuters, která jej označila za diplomatický průlom.

Hovor podle kanceláře tchajwanské prezidentky trval asi čtvrt hodiny. Cchaj vyjádřila přání zůstat s Pavlem v kontaktu.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Pavel během volební kampaně řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Pekingu.

„Můžeme potvrdit, že čínské ministerstvo zahraničí telefonicky kontaktovalo naše kolegy ze zastupitelského úřadu v Pekingu. Čínská strana vyjádřila znepokojení nad mediálními informacemi o připravovaném telefonátu zvoleného prezidenta s tchajwanskou prezidentkou,“ napsala ČTK mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.

Například necelý měsíc po zvolení americkým prezidentem telefonoval s Cchaj Jing-wen i Donald Trump v roce 2016. Čínské ministerstvo zahraničí tehdy proti telefonátu protestovalo a vyzvalo USA, aby nadále dodržovaly politiku jedné Číny.

Čína Tchaj-wan považuje za svoji provincii a lídři většiny zemí se s jeho vrcholnými představiteli oficiálně nestýkají ve snaze Peking neprovokovat. Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně deklaruje zájem na spolupráci s Tchaj-wanem vzhledem k jeho demokratickému zřízení.

profimedia-0752838277 Petr Pavel | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Pavel v nedělním rozhovoru v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že by svým krokem nechtěl způsobit více škody než užitku. Princip jedné Číny je ale podle něj potřeba doplnit o druhou část: jedna Čína, dva systémy. Není proto podle něj nic špatného na specifických vztazích s Tchaj-wanem.

Tchaj-wan je podle bývalého vysokého představitele české armády a NATO majoritním výrobcem některých technologií, je proto v zájmu ČR, aby s ním udržovala obchodní a třeba i vědecké vztahy.

Zeman a Vučić otevřeli Český dům v Bělehradě, Srbsko ho Česku daruje

Prezident Miloš Zeman a jeho srbský protějšek Aleksandar Vučić otevřeli Český dům v Bělehradě. Budovu, kterou postavila před 100 lety česká krajanská komunita a v 60. letech ji zkonfiskovala Jugoslávie, Srbsko opravilo. Prezidenti dnes podepsali memorandum, ve kterém se Srbsko zavazuje České republice budovu věnovat. Darovací smlouvy budou uzavřeny následně mezi příslušnými institucemi obou zemí. V budově budou sídlit Česká centra, české organizace, firmy a krajané.

Zeman při otevření poděkoval Vučičovi i českému velvyslanci Tomáši Kuchtovi za práci, kterou v souvislosti s Českým domem odvedli. Poznamenal, že ještě před týdnem na domu pracovalo sedm desítek dělníků. „Chtěl bych za tento krásný dar, který navazuje na dlouhé tradice česko-srbského přátelství, z celého srdce poděkovat,“ řekl Zeman.

Zeman ocenil, že Srbsko odsoudilo ruskou agresi na Ukrajině. Díky své neutralitě by se podle něj mohlo stát v konfliktu společně s Čínou a Tureckem mediátorem. Podle Vučiče mají Česká republika a Srbsko stejný názor na ruskou agresi a územní integritu Ukrajiny. Vučić na tiskové konferenci po vzájemném jednání blahopřál Petru Pavlovi k vítězství v českých prezidentských volbách. Doufá v dobrou spolupráci. Vučić vyzdvihl oblibu, které se Zeman těší mezi srbskými obyvateli. Řekl, že nezná žádného jiného prezidenta, který by byl v zemi tak populární jako Zeman. Je to podle něj díky tomu, že Zeman projevil odvahu a před několika lety se omluvil za bombardování Srbska Severoatlantickou aliancí. „To, co řekl prezident Zeman, na to nikdy srbský národ nezapomene,“ uvedl.

Znovuvybudování Českého domu podle Vučiče provázelo mnoho byrokratických problémů. Podotkl, že pokud by Zeman tolik netrval na dokončení projektu, pravděpodobně by se tak nestalo. „Vrátili jsme České republice to, co jí právem patří,“ řekl Vučić. Dodal, že svou snahou chtěl vylepšit podmínky výuky češtiny v Srbsku i přispět k další spolupráci. Srbsko podle něj na rekonstrukci uvolnilo 2,4 milionu eur (asi 57,3 milionu Kč) a při opravě se postupovalo podle archivního projektu.

Ceremoniálu se zúčastnilo několik desítek lidí i z řad krajanské komunity. Přišla také Jarmila Láníková, která před 70 lety v budově navštěvovala školu. „Prožila jsem tady dětství a mládí,“ poznamenala. V Českém domě navštěvovala kromě školy například i plesy.

Zeman se o otevření Českého domu dlouhodobě zasazoval. S Vučičem o něm mluvil například při své návštěvě Srbska v roce 2019 i při loňském setkání na Pražském hradě. Srbský prezident mu slíbil, že se o vyřešení majetkoprávních sporů zasadí.

Češi v Bělehradě se podle Pražského hradu snažili už v 19. století o zajištění školy pro své děti. Projekt ale na začátku 20. století zhatily balkánské války a následně první světová válka. Na stavbu se složili výhradně Češi žijící v Bělehradě a Československá obec v Bělehradě. Škola byla otevřena na konci 20. let. Kromě ní se dům stal centrem spolkového života českých krajanů. Mezi lety 1939 a 1941 v něm našli útočiště uprchlíci z protektorátu.

V roce 1964 byla většina domu znárodněna. České spolky se pak snažily o vyřešení majetkoprávních sporů, podařilo se to až po Vučičově osobním angažmá. Srbsko dům před předáním České republice zrekonstruovalo. Část objektu i nadále zůstane v soukromém vlastnictví.

Zeman s Vučičem podepsali po společném jednání v Paláci Srbsko dokument nazvaný Společné prohlášení prezidentů obou zemí o rozvíjení kulturní spolupráce a o zřízení Českého domu v Bělehradě. Představovat má politické stvrzení záměru dům Česku darovat. Darovací smlouvy následně uzavřou příslušné instituce obou zemí.

V domě budou sídlit Česká centra i další české agentury a instituce, stejně jako krajanská komunita. Právě Česká centra by měla mít Český dům ve správě. Aby bylo zajištěno financování, budou některé prostory nabídnuty k pronájmu českým firmám.

Podle českého velvyslance v Srbsku Tomáše Kuchty budou mít k dispozici Česká centra dvě patra. Vyřešena ještě není otázka velkého sálu, jeho využití bude záležet na koncepci šéfa Českého domu, který vzejde z vypsaného výběrového řízení. Využíván by mohl být ke sportu nebo třeba pro výstavy, možný je i jeho pronájem jiným organizacím, řekl Kuchta novinářům.

Zdroje: